Lund satsar på nanoteknik

Technicians working in the pharmaceutical

Foto: pengyou91/Thinkstock

2016-05-03 Lund ska växa som centrum för nanoteknik. En specialanpassad fabrik ska byggas för att skala upp nanoteknikprodukter från forskning till marknad. Anläggningen väntas också bli den första steget mot ett forskningsekosystem kring Max IV och ESS.

Svensk ekonomi ohållbar på flera sätt

Foto: Nicklas Gustafsson

2016-04-22 Under den jämförelsevis fina ytan lider den svenska ekonomin av en serie allvarliga systemfel. Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi och före detta ekonomijournalist, presenterade i går på Miljödagen en skarpladdad rapport.

Tredagarsvecka passar bäst för 40+

Foto: Monkeybusinessimagies. När människor över 40 år jobbar mer än 25 timmar i veckan försämras de kognitiva förmågorna.

Foto: Monkeybusinessimagies. Kanske dags att gör något annat? När människor över 40 år jobbar mer än 25 timmar i veckan försämras de kognitiva förmågorna.

2016-04-19 Människor över 40 presterar bäst om de jobbar upp till 25 timmar i veckan. Det visar en studie från Australien.

Banner_460x215_MBA_ingenjoren

Digital detox blir allt större fråga

517938214

Foto Rawpixel Ltd/Thinkstock

2016-04-13 Det uppmärksammas alltmer att det ständiga kollandet av mejl och sociala media inte är bra för hjärnan. Hjärnforskare rekommenderar digital detox, och det finns till och med appar för det. Men inte minst för ungdomar, vana vid att ha mobilen som kontakt med omvärlden, kan det vara svårt att avstå.

Sverige bra för it-entreprenör

2016-04-11 När EU-kommissionen rankar digitalt företagande kommer Sverige i topp tätt följt av de andra nordiska länd

Doktorer får vänta på högre lön

Foto: Thinkstock/Paul-Daniel Florea.

Foto: Thinkstock/Paul-Daniel Florea.

2016-04-07 Allt fler ingenjörer väljer att doktorera men det dröjer innan en doktorsexamen syns i lönekuvertet. Inom privat sektor tar det 20 år innan doktorshatten ger ett lönepåslag och det handlar bara om några tusenlappar.

Mer strategi kan stärka forskning

2016-04-04 Svensk forskning och utveckling klarar sig bra i jämförelse med andra OECD-länder, men samtidigt finns tecken på ett försvagat system för både svensk forskning och innovation, enligt en ny OECD-rapport.

Universitetslärare bränner ut sig

2016-04-01 Det är inget nytt men likafullt ett dilemma. När kraven höjs – utan att resurserna ökar – blir det allt svårare att förena forskning och undervisning.

Magasinet

Omslag 2
Nummer 2 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf här, samt genom www.Qiozk.se. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn eller här.

Extramaterial Ingenjören

extramaterialHär hittar du allt webbexklusivt extramaterial till det senaste numret av Ingenjören.

På temat den nya arbetsmarknaden kan du läsa en längre intervju med Christina Colclough. Hon jobbar på det globala fackförbundet Uni och berättar om hennes tankar kring hur facken kan visa vägen i digitaliseringen. Hur ska schyssta villkor gälla även på morgondagens arbetsmarknad, och hur ska arbetskraften organiseras? Det är överlevnadsfrågor för facken. På IG Metall försöker man tänka helt nytt. Läs mer om IG Metalls arbete här. Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen och fackförbundets expert på digitaliseringsfrågor, tror att de nordiska länderna har större chanser att styra utvecklingen åt ett bra håll för alla.

Numrets utrikeskorre heter Anna Arvidsson. Hon läser en MBA i Kuala Lumpur. Läs en längre intervju med henne här.

Möten

Sparktraff_MoteBehövs svenska om engelska är koncernspråk? Ja, annars blir man utanför i fikarummet och på fritiden tycker Janne Åberg som ordnar språkträffar för utländska ingenjörer. Du hittar texten här.

Möten

ElinaBerglund_MoteDet kan tyckas långt från barndomens fascination för stjärnor via upptäckten av higgspartikeln till ett liv som framgångsrik entreprenör. För Elina Berglund Scherwitzl är den gemensamma nämnaren glasklar – alltihop handlar om fysik. Du hittar texten här.

Speakers’ Corner

Debatt: Sätt stopp för ökande sjuktal!

Efter flera år av minskande sjuktal har kurvan vänt uppåt igen. Tendensen måste brytas, annars kommer Sverige återigen bli ett av världens sjukaste länder, skriver Tomas Ekelius, vd för Arbetslivsresurs, på Speakers Corner.

Debatt: Why should oil ever burn?

Vi har fått en sång från Per Ribbing som alla kan sjunga med i.

Debatt: ”Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle”

Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle, oavsett hur många akademiker vi har, skriver Johan Kjellgren, fackligt förtroendevald inom SACO-S, på Speakers’ Corner efter Sacos artikel på DN Debatt.

LEDIGA JOBB

 

Produktchef, automation
KUKA Nordic AB

Utvecklingsingenjör
AB Sandvik Coromant

Ingenjoeren_210x280
Ingenjoeren_210x280
Ingenjoeren_210x280