Klimatforskares egna flygresor oroar

Mike_Kiev/Thinkstock

2016-02-11 De forskare som jobbar med att lösa klimatfrågan flyger själva regelbundet tvärsöver jorden för att delta i konferenser. Ohållbart, sade några av forskarna själva på ett seminarium på KTH i går. Lösningar som diskuterades var ändrad kultur och videokonferenser.

Hållbarhet en utmaning för akademin

2016-02-04 Sverige är egentligen bra på forskning om hållbarhet, men om vi ska bli världsledande behövs bättre finansiering och nya karriärvägar. Det framkom i går på Akademikernas högskolepolitiska forum om hållbarhet.

IVA: Fyra vägar för framtidens el

Foto: PongsakornJun/Thinkstock

Foto: PongsakornJun/Thinkstock

2016-02-02 Det finns fyra olika vägar för att uppnå en fossilfri elproduktion i Sverige i framtiden, enligt en rapport från IVA.

SSE Executive Education

Inkomstklyftor driver inte innovation

2016-02-01 Nöden är alla uppfinningars moder heter det. Men en ny studie från London School of Economics visar att länder med små inkomstskillnader är minst lika innovativa som de med stora.

Gruva först med 5G

Foto: Boliden

Foto: Boliden

2016-01-26 Femte generationens mobilnät väntas ge industrin en rejäl knuff. Det är också i industrin som den först testas. En av de första platser där det nya mobilnätet byggs är en gruva i Norrland.

Ny strategi för svensk industri

2016-01-21 Digitalisering, hållbarhet, innovationer och kompetens är nyckelfaktorer om svensk industri ska bli världsledande, framhöll näringsminister Mikael Damberg (S) i dag, när han presenterade en strategi för nyindustrialisering.

Mikroplast kan förbjudas i kosmetika

Foto: Henrik Hamrén, Östersjöcentrum.

Foto: Henrik Hamrén, Östersjöcentrum.

2016-01-20 Sverige kan bli det första EU-landet som förbjuder mikroplast i kosmetiska produkter. Förra veckan kom förslaget från den utredning som regeringen har tillsatt.

Teknikpraktik som gynnar företagen

2015-12-16 Under hösten har 12 tekniksprångare praktiserat på IBM i Kista. I grupper om två har de tagit sig an projekt som de själva har fått ro i land med hjälp av en handledare.

Magasinet

Omslag5
Nummer 5 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf här, samt genom www.Qiozk.se. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn.

Möten

franskaPå en liten gata i Paris har Kerstin Lekander funnit ett levebröd värdigt en väg- och vattenbyggare. Läs om ingenjören som vågade satsa på franska i senaste numret av Ingenjören. Du hittar texten här. Eller ladda ned reportaget som pdf här.

Speakers’ Corner

Debatt: Sätt stopp för ökande sjuktal!

Efter flera år av minskande sjuktal har kurvan vänt uppåt igen. Tendensen måste brytas, annars kommer Sverige återigen bli ett av världens sjukaste länder, skriver Tomas Ekelius, vd för Arbetslivsresurs, på Speakers Corner.

Debatt: Why should oil ever burn?

Vi har fått en sång från Per Ribbing som alla kan sjunga med i.

Debatt: ”Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle”

Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle, oavsett hur många akademiker vi har, skriver Johan Kjellgren, fackligt förtroendevald inom SACO-S, på Speakers’ Corner efter Sacos artikel på DN Debatt.

LEDIGA JOBB

 

Utredningsingenjör
Kalmar vatten AB

Elkraftingenjör
Rejlers

Byggnadsinspektör
Älmhults kommun

Handl Bostadsanpassning

Lysekils Kommun

Teknisk chef – med stort ansvar

Trosa kommun

Fastighetsingenjör
Skara stift

Produktchef

Mekanex Maskin, Sollentuna

VVS-ingenjör
Malung-Sälens kommun

Ingenjoeren_210x280