Ser du

Hon testade en plastfri månad

Skulle du klara en månad utan att köpa något som är av eller innehåller plast? Lundateknologen Ellen Palm har provat. Inte bara plastpåsar har gått bort, utan också sådant som mjölk, smör, apoteksprodukter och engångsmuggar.

Hoppfullt om människan ger miljöpris

Mindre puff Lasse Berg i KalahariHan har skrivit ett tjugotal böcker, gjort ett trettiotal dokumentärfilmer och kallats för en ”sann humanist”. På sitt redan långa cv kan Lasse Berg nu även lägga till Sveriges Ingenjörers miljöpristagare 2014.

Första ingenjören ett lyft för företaget

2014-12-11 När ett litet företag anställer en ingenjör ökar både kunskapen, produktiviteten och omsättningen i företaget. Nu startar Sveriges Ingenjörer ett projekt för att få småföretag att anställa sin första ingenjör.

STF

Fördelarna med en schysst chef

2014-12-09 Vilken chefstyp ger de bästa resultaten? Den som pressar sina anställda, eller den som är mer av en mjukis? En genomgång av modern forskning tyder på det senare.

Försiktighet kan förklara visstidare

2014-12-05 Efter en utredning drog ett universitet slutsatsen att man inte ska vara överdrivet försiktig med att tillsvidareanställa personal.

Forskare bedömer forskningens värde

Foto: AstraZeneca. Kollegial granskning av svensk forskning ska kunna användas för att bedöma kvalitet.

Foto: AstraZeneca. Kollegial granskning av svensk forskning ska kunna användas för att bedöma kvalitet.

2014-12-05 Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att ta fram ett system för kollegial granskning som en metod att värdera kvaliteten i forskningen.
Ett mått som sedan till viss del ska styra resursfördelningen.

Tvåspråkighet kan trimma hjärnan

Bild: Allan Ajifo/aboutmodafinil.com/Flickr/Creative commons

Bild: Allan Ajifo/aboutmodafinil.com/Flickr/Creative commons

2014-11-20 Talar du flera språk? Grattis! Forskning tyder på att du kan bearbeta information lättare och mer effektivt än de som kan ett språk.

Prisvinnaren tänker inte sluta vid 65

Hans Björklund tar emot priset av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

Hans Björklund tog emot priset av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

2014-11-19 Hans Björklund på ABB tilldelas Polhemspriset 2014 av Sveriges Ingenjörer. Han belönas för en teknik som är en nyckelfaktor för moderniseringen av det europeiska kraftnätet. Ingenjören ställde några frågor till vinnaren.

Magasinet

ingenjoren1405_210px
Nummer 5 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf, genom www.Qiozk.se eller att köpa i Pressbyrån. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn.

Möten


Det finns redan en uppsjö av datingsajter och konkurrensen är stenhård. Det har inte hindrat en ingenjör i Västerås från att starta en egen. Läs vår intervju med Eswar Chukaluri från senaste numret av Ingenjören här.

Speakers’ Corner

Debatt: Sätt stopp för ökande sjuktal!

Efter flera år av minskande sjuktal har kurvan vänt uppåt igen. Tendensen måste brytas, annars kommer Sverige återigen bli ett av världens sjukaste länder, skriver Tomas Ekelius, vd för Arbetslivsresurs, på Speakers Corner.

Debatt: Why should oil ever burn?

Vi har fått en sång från Per Ribbing som alla kan sjunga med i.

Debatt: ”Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle”

Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle, oavsett hur många akademiker vi har, skriver Johan Kjellgren, fackligt förtroendevald inom SACO-S, på Speakers’ Corner efter Sacos artikel på DN Debatt.

Möten

Nytänkaren 1405 bild
I många år hade företagsledaren Ulf Stenerhag funderat på hur han skulle kunna uppmuntra sina anställda att engagera sig ideellt i socialt arbete. En dag kom han på lösningen. Öl. Läs vår intervju med Ulf Stenerhag från senaste numret av Ingenjören här.

Lediga Jobb


Ingenjör Gata/Trafik
Marks Kommun

Gruppchef i produktion
AstraZenica Södertälje


Enhetschef gata & trafik
Kristianstads kommun

Vill du arbeta med ebolainsatsen
Mentorsprogram för ingenjörschefer
chefsnyheter