Företag använder anställdas nätverk

Close up of people with contemporary mobile phones

Spridandet av information i sina personliga nätverk sker ofta utanför arbetstid och gränsen mellan fritid och arbete blir därför otydlig. Foto: Gpointstudio/Thinkstock.

2015-10-08 Gränserna mellan arbete och privatliv suddas ut. Allt vanligare att arbetsgivare uppmanar anställda att dela information på sociala medier.

Omställningsavtalen bra för företagen

Lars Walter, docent och forskare vid Företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan i Göteborg, är redaktör för en ny bok om omställningsavtalen i Sverige.

Lars Walter, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg, är redaktör för en ny bok om omställningsavtalen i Sverige. Här talar han vid ett seminarium med anledning av lanseringen av boken ”Mellan jobb – Omställningsavtal och stöd till uppsagda i Sverige”. Bild: Ingenjören

2015-10-06 De svenska omställningsavtalen fungerar så pass bra att de gör det enklare för företag att välja uppsägning i stället för att hitta andra sätt att hantera sina anpassningsproblem, konstaterar forskare i en ny bok.

Damberg lovordar svenska ingenjörer

Mikael Damberg Näringsdepartementet Statsråd

Mikael Damberg Näringsdepartementet Statsråd

2015-10-01 I veckan presenterade näringslivsminister Mikael Damberg (S) en ny exportstrategi för Sverige. Med investeringar på 800 miljoner kronor fram till 2019 ska Sverige exportera mer, framför allt till länder utanför Europa. Ingenjörerna kommer att ha en viktig roll i den offensiva satsningen.

I en intervju med Ingenjören berättar Mikael Damberg om de svenska ingenjörernas nyckelroll i den offensiva satsningen.

”Skriv roligare om forskning!”

Foto: ViktorCap/Thinkstock.

Den akademiska världen är stor och det finns utrymme för många sätt att skriva, utan att det blir ovetenskapligt. Foto: ViktorCap/Thinkstock.

2015-09-24 En ny bok uppmanar forskare att bli vassare vid ordbehandlaren. Med hjälp av flera vana skribenter vill boken Skrivande om skrivande inspirera forskare att hitta nya sätt att formulera sig.

Hundra astronauter i Stockholm

Foto: RomoloTavani/Thinkstock.

Med konferensen vill man få fler unga att intressera sig för rymdforskning. Foto: RomoloTavani/Thinkstock.

2015-09-23 I samband med rymdkonferensen Inspired by Space besökte 100 astronauter Stockholm tidigare i veckan. Som en del i konferensen fick gymnasieelever chansen att bygga en rymdfarkost med några av astronauterna.

Ingenjörer avslöjade VW-fusk

2015-09-23 Fyra ingenjörer vid The International Council on Clean Transportation ligger bakom avslöjandet av Volkswagens utsläppsfusk.

Poddsnack om forskning

Patrick Breitenbach_beskuren.jpf

Foto: Patrick Breitenbach/Flickr.

2015-09-18 Uppsala universitet har nu släppt sin nya forskarpodd – Forskarpodden. Tillsammans med journalisterna Niklas Norén och Jonas Löfvenberg får lyssnarna höra om personerna bakom forskningen, kopplat till aktuella ämnen, yrkesroller och samhällsproblem.

Nya avtal kan börja gälla i december

Bild: Denphumi/Thinkstock

Bild: Denphumi/Thinkstock

2015-09-15 Innan året är slut kan Sveriges Ingenjörers medlemmar omfattas av nya avtal kring både konkurrens och uppfinningar. Det nya konkurrensavtalet kommer att kunna tillämpas på alla företag där det finns företagshemligheter.

Magasinet

Omslag3_2015_stor
Nummer 4 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf här, samt genom www.Qiozk.se. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn.

Möten

nybild2_beskuren
Forskarna hade en bra idé för bättre inplantat vid skallskador. Men om företaget skulle överleva krävdes en lättanvänd produkt. Det blev en kamp mot klockan. Följ med Jonas Åberg i senaste numret som du hittar här.

Speakers’ Corner

Debatt: Sätt stopp för ökande sjuktal!

Efter flera år av minskande sjuktal har kurvan vänt uppåt igen. Tendensen måste brytas, annars kommer Sverige återigen bli ett av världens sjukaste länder, skriver Tomas Ekelius, vd för Arbetslivsresurs, på Speakers Corner.

Debatt: Why should oil ever burn?

Vi har fått en sång från Per Ribbing som alla kan sjunga med i.

Debatt: ”Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle”

Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle, oavsett hur många akademiker vi har, skriver Johan Kjellgren, fackligt förtroendevald inom SACO-S, på Speakers’ Corner efter Sacos artikel på DN Debatt.

LEDIGA JOBB

 

Supplier Quality Engineer
Sandvik AB


Projektingenjör

Tjörns kommun

VA-ingenjör
Tjörns kommun

Trafikingenjör
Tjörns kommun

Uppdragsledare Väg/Gata/Mark
Ramböll

Projektör/Handläggare
Ramböll

Forskningsingenjör
Lunds universitet

VA-ingenjör/projektör
NSVA

Intelligenta transsportsystem
ÅF Göteborg

VA-ingenjör
Ängelholms kommun

Trafikingenjör
Växjö kommun

Entreprenadingenjör
Burslövs kommun

Projektledare-/projektör
Fjärrvärmeprojekt Sverige AB

Projektledare F&U Biorefining
Innventia, Stockholm

Projektingenjör  vattenrening
COWI AB

Banner_Projektledning_165x250