Bussen åker dit du vill

Buses in traffic

Foto: Tobias Ackeborn/Thinkstock

2015-11-27 Ett forskningsprojekt vid Lunds universitet ska undersöka framtidens busslinjer. Kanske kan bussen bli lite mer som en taxi åt var och en, och köra de allra flesta nästan ända fram.

Ingenjören som skriver romaner

2015-11-26 Mattias Kuldkepp är ingenjören som har gjort verklighet av sina författardrömmar. I dag har han gett ut två romaner och ett flertal noveller. Mycket av inspirationen finner han på sin arbetsplats Tobii.

AI behöver regler

Bild: the_renderfish/Thinkstock

Bild: the_renderfish/Thinkstock

2015-11-25 I takt med att artificiell intelligens blir allt mer kraftfull växer också behovet av att kunna reglera maskinernas beteende. Det menar forskaren Magnus Hjelmblom som har skapat ett ramverk för att kunna göra det på ett säkert sätt.

Blått klot behöver blått kol

Mangroveskog

Mangrovesko.g Foto: Aiisha5/Thinkstock

2015-11-19 Havens förmåga att ta upp koldioxid är i fara. Mangroveträsken som i utgör en stor del av havens kolsänka är i snabb takt på väg att försvinna.

Modern försäkring ökar jämställdhet

Father Feeding Baby Sitting In High Chair At Mealtime

Foto: Monkey Business Images Ltd/Thinkstock

2015-11-16 En enklare och mer modern föräldraförsäkring skulle öka jämställdheten. Det visar en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

Bryt murarna runt universiteten

2015-11-11 Veta mer, kunna mer och göra mer är ledorden i Sveriges Ingenjörers inspel till regeringens kommande proposition för forskning, högre utbildning och innovation.

Vinnarna av årets Teknik-SM

tsm2015-teemclueless_beskuren

KTH-studenterna i Teem Clueless är vinnare av årets Teknik-SM. Foto: Anna Liljegren.

2015-11-09 I helgen hölls årets Teknik-SM. Omkring 130 lag hade anmält sig varav åtta gick till semifinal i Stockholm. Det vinnande laget blev KTH-studenterna i Teem Clueless.

Regeringen satsar mer på vindkraft

Wind Turbines at Sunset in Tuscan Countryside

Foto: Jose Manuel Luna/Thinkstock.

2015-11-06 Vindkraften har sjunkit det senaste året. Med riksdagens beslut om kontrollstationer i elcertifikatsystemet hoppas man nu vända den nedåtgående trenden.

Magasinet

Omslag3_2015_stor
Nummer 4 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf här, samt genom www.Qiozk.se. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn.

Möten

nybild2_beskurenForskarna hade en bra idé för bättre implantat vid skallskador. Men om företaget skulle överleva krävdes en lättanvänd produkt. Det blev en kamp mot klockan. Följ med Jonas Åberg i senaste numret av Ingenjören. Du hittar texten här. Eller ladda ned reportaget som pdf här.

Speakers’ Corner

Debatt: Sätt stopp för ökande sjuktal!

Efter flera år av minskande sjuktal har kurvan vänt uppåt igen. Tendensen måste brytas, annars kommer Sverige återigen bli ett av världens sjukaste länder, skriver Tomas Ekelius, vd för Arbetslivsresurs, på Speakers Corner.

Debatt: Why should oil ever burn?

Vi har fått en sång från Per Ribbing som alla kan sjunga med i.

Debatt: ”Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle”

Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle, oavsett hur många akademiker vi har, skriver Johan Kjellgren, fackligt förtroendevald inom SACO-S, på Speakers’ Corner efter Sacos artikel på DN Debatt.

LEDIGA JOBB


Elkraftsingenjör

ÅF AB

Automationsingenjör
Domsjö Fabriker AB

Mätningsingenjör
Sandvikens kommun

Entreprenadingenjör

Veidekke Entreprenad

Projektledare
City Golf Europe

Ledare Konstruktion

Abetong AB i Växjö  


Fastighetsingenjör
Stiftelsen Vansbrohem

Trafikingenjör
Stenungsunds kommun

Verksamhetschef MEX
Stenungsunds kommun

Byggnadsinspektör
Skinnskatteberg

Medicintekn. Ingenjör
Örebro


Exploateringsingenjör

Ljungby kommun


Professor

Technical University of Denmark