Sigma

Industrin måste digitaliseras

Foto Joerg Sarbach/AP/TT

2015-04-27 Den svenska industrin står inför en stor utmaning. Industrins andel av Sveriges BNP krymper, och det behövs en satsning på smart tillverkning, precis som i Tyskland. Det tyckte flera industriföreträdare på ett seminarium arrangerat av tysk-svenska handelskammaren.

Volvo-tvist ett steg närmare avgörande

De tidigare teknologerna har utvecklat tekniken till ett trötthetsvarningssystem.Bild: Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

Bild: Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

2015-04-16 Nu har beslutet från Göteborgs tingsrätt vunnit laga kraft. Tvisten som handlar om två tidigare exjobbare vid Volvo Personvagnar ska få miljonersättning för sina uppfinningar eller inte ska avgöras i tingsrätt.

Vetenskap för alla i Göteborg i helgen

Årets Vetenskapsfestival i Göteborg pågår 15-19 april. Fotograf: Dick Gillberg

Årets Vetenskapsfestival i Göteborg pågår 15–19 april. Fotograf: Dick Gillberg

2015-04-15 Vetenskapsfestivalen i Göteborg pågår i dagarna fyra. Sveriges Ingenjörer medverkar för första gången med en egen programpunkt. – Vi gör det som ett experiment för att se hur det går och deltar med våra Polhemspristagare, berättar Jan Montin i distrikt Väst som har suttit i arbetsgruppen.

Eftersatt järnväg hotar industrins konkurrenskraft

2015-04-10 Sverige måste öka investeringarna i infrastruktur för att industrin ska kunna behålla sin konkurrenskraft. Industrin skulle också gynnas av färre men starkare regioner i landet. Det är några av slutsatserna i en ny rapport från Industrins ekonomiska råd.

Kunskaper överskattades med nätsök

Wikimedia Commons/Rock1997

Wikimedia Commons/Rock1997

2015-04-09 Att enkelt kunna söka information på internet fick enligt en studie vid Yale University deltagarna att tro att de visste mer än de faktiskt gjorde.

Solceller ökar snabbt – från låg nivå

Bild: Creative Commons

Bild: Blickpixel/Creative Commons

2015-04-06 Under 2014 installerades 36,2 megawatt solceller i Sverige, nästan dubbelt så mycket som under 2013. Nästan hela ökningen kommer numera från nätanslutna anläggningar.

Uppfinnarärende kan avgöras i tingsrätt

2015-04-02 Frågan om två tidigare exjobbare ska få miljonersättning av Volvo Personvagnar för det uppfinnararbete de gjorde där under sin studietid kan prövas av tingsrätt.

Automatiseringen slår ut kontorsjobb

Foto: Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz

Foto: Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz

2015-03-30 Den allt billigare datorkraften är på väg att förändra hela arbetsmarknaden. Datorerna gör att allt fler jobb kan automatiseras, men en ny studie visar att det inte alltid de förväntade jobben som försvinner.

Magasinet

ingen1501_210
Nummer 2 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf här, samt genom www.Qiozk.se. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn.

Möten

Utmaningen_1_2015
På polisen arbetar man för fullt med att samordna och bygga upp sin IT-kompetens. Det är en förutsättning för att klara arbetet med att förebygga brott, som allt oftare är IT-relaterade. Läs vår intervju med Ulrika Sundling, som arbetar på polisens nationella utvecklingsavdelning med att samordna arbetet kring IT-relaterad brottslighet, här.

Speakers’ Corner

Debatt: Sätt stopp för ökande sjuktal!

Efter flera år av minskande sjuktal har kurvan vänt uppåt igen. Tendensen måste brytas, annars kommer Sverige återigen bli ett av världens sjukaste länder, skriver Tomas Ekelius, vd för Arbetslivsresurs, på Speakers Corner.

Debatt: Why should oil ever burn?

Vi har fått en sång från Per Ribbing som alla kan sjunga med i.

Debatt: ”Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle”

Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle, oavsett hur många akademiker vi har, skriver Johan Kjellgren, fackligt förtroendevald inom SACO-S, på Speakers’ Corner efter Sacos artikel på DN Debatt.

Lediga JobbDriftingenjör
Eskilstuna kommun

Underhållschef
Hyresbostäder i Norrköping AB, Norrköping

Projektledare Infra/Gata
Kalmar Kommun

Forskningsingenjör
Stockholms universitet


Sektionsansvarig, Mät
Ludvika kommun

Byggprojektledare
Uppsalahem

Gatu- och mätingenjör
Svenljunga kommun

CAD-Ingenjör
Humphree AB


Medicinteknisk Ingenjör
Västra Götalandsregionen

GIS-Ingenjör
Alingsås Kommun

Mätningsingenjör
Växjö Kommun

Projektör/projektledare
Eltel Network

Gatuingenjör
Ängelholms Kommun

Ingenjör styr- och reglerteknik
Fläkt Woods

Brokonstruktör
EQC Bro

2 Exploateringsingenjörer
Täby kommun

Planarkitekt
Täby kommun