108 000 ingenjörer kan inte ha fel

Skillnader i anställning på lärosäten

2014-10-21 Två tekniska högskolor ligger över genomsnittet sett till hur stor andel av den forskande och undervisande personalen vid lärosätena som har en tidsbegränsad anställning.

Två av tre småföretag oorganiserade

2014-10-17 Det är vanligt att mindre företag saknar kollektivavtal och ännu vanligare att de står utanför arbetsgivarorganisationerna, enligt en ny studie.

Digital kompetens behöver höjas

2014-10-13 Skolorna i Europa måste höja sin digitala kompetens. De måste bli bättre på att lära ut komplext tänkande och se till att elever är med och utformar sin utbildning, enligt en ny EU-rapport.

Billig solel förändrar energipolitiken

2014-10-10 Den allt billigare solenergin förändrar förutsättningarna för energipolitiken. Enligt Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, kan det gynna en mer kraftfull klimatpolitik.

Vem ska skydda oss mot cyberbrott?

2014-10-06 Stulna kreditkortsuppgifter, skadliga trojaner och hackade Facebook-konton. Samtliga är exempel på cyberbrott. Vad kan vi göra för att skydda oss mot dem och hos vem ligger egentligen ansvaret för det?

Positiv till ny forskningspolitik

2014-10-03 Jättebra, blev den spontanta reaktionen från Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, på den nya regeringsförklaringens forskningspolitik. Lite mer skeptisk är han till att antalet utbildningsplatser ska öka i hela landet.

Röntgen, elnät och materialforskning nominerade till Polhemspriset

Polhemsmedalj_frilagdMaterialforskning, mammografi och så ABB igen!
I fokus för årets nomineringar till Sveriges finaste ingenjörspris – Polhemspriset – står som sig bör  innovationer med tillämpning på samhällsnivå.
Nu stiger spänningen inför avslöjandet om vem som ska få årets Polhemspris den 18 november.

Bättre forskning med trygga forskare

2014-09-24 Två år efter varningsrapporten som visade att Sverige halkar efter som forskningsnation har fortfarande inte mycket ändrats i hur svensk forskning finansieras.

Senaste kommentarerna

Magasinet

ingen1404_210px
Nummer 4 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf, genom www.Qiozk.se eller att köpa i Pressbyrån. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn.

Speakers’ Corner

Debatt: Why should oil ever burn?

Vi har fått en sång från Per Ribbing som alla kan sjunga med i.

Debatt: ”Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle”

Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle, oavsett hur många akademiker vi har, skriver Johan Kjellgren, fackligt förtroendevald inom SACO-S, på Speakers’ Corner efter Sacos artikel på DN Debatt.

”Sifferlöst riskerar öka otydlighet”

Knäckfrågan är om löneutrymmet skall bestämmas i ett centralt avtal eller summeras efter lönerevisionen, skriver några fackligt förtroendevalda.

Lediga Jobb


Prosjektleder næringsbygg
Bygg Engineering AS 


Erfaren konsult in. bygg och fastighet

Sweco, Stockholm


Konstruktör - Telesäk. 
Sweco Ab


Quality Systems Manager
Husqvarna, Huskvarna


Projektledare
AB Sandvik Coromant

Projektledare Konstruktör/Statiker
WSP Sverige AB

chefsnyheter