Malin och Neema. Foto: Privat

Redan innan studierna på KTH fick Malin Cronqvist idén att hjälpa elever i Tanzania att plugga vidare. I november gick den studenten första klart sin utbildning.

Vad pluggar du?
– Jag pluggar industriell ekonomi på KTH och har gått de första två åren. Men i höstas har jag inte pluggat utan satsat på projektet Help to Help, tillsammans med mina kolleger Erik, Fredrik och Gorka, och arbetat med Oriflame.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är uppvuxen i Lund, men jobbade och pluggade i Åre under gymnasietiden. En höst valde jag att åka i väg och få lite andra perspektiv. Då fick jag kontakt med en by i sydvästra Tanzania. Det var i samband med det som jag kom på att jag ville göra något annorlunda.

Berätta om Help to Help.
– Help to Help sponsrar universitetsutbildningen för unga i utvecklingsländer, initialt i Tanzania. Vi hjälper studenter med stor potential genom att betala deras studieavgifter, men också genom att hjälpa dem att få kontakt med företag. Det blir ett sorts talangnätverk.

Hur går det?
– I dag sponsrar Help to Help 15 studenter med hjälp av bidrag från både privatpersoner, företag och pengar vi samlar in via event. Studenterna ska bli allt från läkare, ingenjör, sjuksköterska, kemist till lärare. Vår första student Neema, som pluggade en Bachelor of Business Administration, tog studenten i november och jag var där då. Hon har fått jobb. Det hade aldrig varit möjligt utan sponsringen eftersom hennes mamma är fattig och ensamstående med tre barn.

Vilka utmaningar finns med arbetet?
– I Sverige är det en utmaning att skapa trovärdighet och en relation till andra. De som sponsrar studenterna vill känna att de är en del av organisationen och att de får något tillbaka. I Tanzania består utmaningarna mycket i kommunikation, både med studenter och med universitet, men också i att se till att vi bygger ett system som inte kan utsättas för korruption.

Vad händer härnäst?
– Jag kommer nog att bo i Tanzania en längre tid i vår, dels för att expandera verksamheten, men också för att knyta relationer. Jag skulle älska att arbeta med det här långt framöver och jobbar för att skapa ett hållbart system. Vi har tankar på att expandera, i första hand i Östafrika. Det ligger lite längre fram eftersom det tar tid att etablera en sådan här verksamhet. Vi vill se till att göra rätt.

Vad har ni för mål?
– Ett mål är att vi vill vara en tillväxtfrämjande faktor och ett av de största talangnätverken i Afrika. Vi vill bli en betydande aktör som hjälper till självhjälp genom att erbjuda unga möjligheten att studera på universitetet. Innan året är slut vill vi ha runt 30–40 studenter som har gått våra program.

Fakta Malin Cronqvist
Ålder: 25 år
Familj: Mamma, pappa och två yngre systrar
Drömjobb: Ett kreativt jobb med fria tyglar
Häftigaste upplevelse: Neemas examen var oslagbar. 3 000 studenter med familjer och glädjen och stoltheten över vad de åstadkommit var mäktig.

Ania Obminska