Ingenjörer har jämställt arbetsliv

Kvinnor och män som är ingenjörer vill bli – och blir chef – lika ofta. Önskan om ett vidare steg i karriären är i stort sett oberoende av kön visar en enkätundersökning från Sveriges Ingenjörer. Och barn är inte något hinder i karriären.

Kvinnor och män som är ingenjörer vill bli – och blir chef – lika ofta. Önskan om ett vidare steg i karriären är i stort sett oberoende av kön visar en enkätundersökning från Sveriges Ingenjörer. Och barn är inte något hinder i karriären.

Kvinnliga ingenjörer som vill bli chefer hindras inte i sin karriär av att de skaffar barn. För Mammor är chefer i något större omfattning än kvinnor utan barn men skillnaden är liten. För manliga ingenjörer har däremot barn en större inverkan på karriären. Bland manliga chefer är pappor kraftigt överrepresenterade. 24 procent av män med barn men bara fyra procent av män utan barn är chefer. Svaren kommer från en enkätundersökning som Sveriges Ingenjörer genomfört med 1350 medlemmar i åldersgruppen 31-50 år    

— Det verkar inte som män blir chefer när de får barn, utan snarare som att män utan barn inte är lika intresserade av att bli chefer. Eller så är män utan chefsposition inte lika intresserade av att få barn. Det är inte lätt att veta vad som är hönan och vad som är ägget, säger Heléne Sjöman på Sveriges Ingenjörer, ansvarig för jämställdhetsfrågor på förbundet. 

Hon tycker att undersökningens mest överraskande resultat är att kvinnor och män på många områden är så lika, har samma upplevelser från arbetslivet, samma värderingar och erfarenheter. Förbundet har bland annat frågat om ingenjörernas önskan att bli chef, byta arbetsgivare, vidareutbilda sig och vad som hindrar deras karriär.
— Kvinnor och män har svarat förvånansvärt lika men givetvis finns det skillnader. Kvinnor tycker att det är något svårare än männen att kombinera barn och familj. Kvinnorna får också mindre stöd och uppmuntran från chefer, säger Heléne Sjöman. 

Hon är också förvånad över att  kvinnor får ett sämre bemötande, bland annat runt mötesbordet. Sex av tio kvinnor men kanske mer förvånande, tre av tio män, anser att män tas på större allvar och bemöts med större respekt vid mötesbordet.
— Jag hade förväntat mig skillnader men jag är överraskad att så många kvinnor upplever att de inte möts med respekt och även att så många män upplever att kvinnorna bemöts annorlunda, säger Heléne Sjöman. 

Undersökningen visar också att ingenjörer ofta fattar tycker för varandra. Mer än varannan gift kvinnlig ingenjör och var tredje gift manlig ingenjör har en partner som är civil- eller högskoleingenjör. Och chefsambitionerna förenar ofta paren. Drygt hälften av de kvinnliga ingenjörerna och knappt hälften av de manliga ingenjörerna som är chefer eller specialister har en partner som också har någon av dessa befattningar

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar