Nätverka till dig ett nytt jobb

Frances är 62 år och arbetssökande. På grund av arbetsbrist blev hon varslad från jobbet som projektledare på Sony Ericsson och nu söker hon aktivt efter ett nytt arbete.

Del 4 i serien karriär och äldre.

Frances jobbade i många år som projektledare och är van att planera och organisera olika projekt. Sitt ledartänk har hon med sig nu när hon söker jobb och hennes tips till andra är att vårda sina nätverk.

Frances Ransom Linde.

— Jag har aldrig upplevt min ålder som något hinder, säger Frances Ransom Linde.

Vi träffas en vintereftermiddag i centrala Stockholm på ett stimmigt fik på Åhléns. Frances har förberett sig för vårt samtal och ser ut att ha stenkoll på läget, kanske en vana från tiden som projektledare på Sony Ericsson.

— Jag har aldrig varit rädd för att ta för mig och jag har ett gott självförtroende, förklarar hon på felfri svenska. Det hörs knappt att hon ursprungligen kommer från London.  

Frances har en filosofiemagister examen från Uppsala universitet och har arbetat i den tekniska sektorn större delen av sitt verksamma arbetsliv. Arbetet har för det mesta bestått i att förenkla tekniken för användaren, som kan vara allt från teleoperatörer till systemadministratörer eller slutanvändaren, till exempel mannen på gatan som använder sin mobiltelefon.

Genom åren har hon haft en mängd olika arbetsuppgifter inom Ericsson och Sony Ericsson koncernen. Hon har arbetat sig uppåt och med tiden tagit allt mer ansvar. 

— Jag har arbetat som teknisk informatör för Sony Ericssons användarinformation. Jag hade budgetansvar för flera projekt och de senaste åren arbetade jag som chef och projektledare och ansvarade för informationen i Sony Ericssons pekskärmsmobiler, säger Frances.

När Sony Ericsson stängde sin verksamhet i Kista och flyttade sin produktutveckling till Lund, Kina och Japan fick Frances tillsammans med flera andra anställda sluta på företaget. Tack vara bra anställningsvillkor och sin ålder fick hon ett förmånligt avgångsvederlag och hjälp av Trygghetsrådet att söka ett nytt arbete.

— Jag har en jobbcoach från TRR som jag regelbundet träffar. Hon hjälper mig att förbereda inför jobbintervjuer, presentera information och bidrar med kontakter, förklarar Frances. Hon har varit på några intervjuer men inga har ännu lett till något nytt jobb.

— Man har särskilda preferenser när man är äldre. Det är till exempel viktigt att företaget har mål och visioner och ligger i framkanten inom teknik. Jag vill ha förtroende för chefen och trevliga kolleger, säger Frances.

Frances jobbtips:

* Håll alltid ditt cv uppdaterat.
* Se till att ha rutiner
* Håll regelbunden kontakt med ditt nätverk
* Leta alltid uppåt och sikta högt när du söker jobb
* Ta inte ett jobb om du inte får förtroende för chefen
* Tala om för alla att du söker jobb
* Lägg upp ditt cv på monster.com eller liknande sajter och beställ bevakning som matchar din profil.
* Gå in dagligen och sök jobb på jobbsökningssajter.

Information om Trygghetsrådet hittar du här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar