Ta hjälp för att ta dig vidare

Ibland kan man behöva ny input om vilka möjligheter som finns på arbetsmarknaden och hur man kan utvecklas. Som medlem i förbundet har du tillgång till karriärseminarier och personlig coachning.

”Del 3 i serien karriär och äldre”

Att göra karriär kan vara en dröm som ligger och skvalpar i bakhuvudet för många men man vet kanske inte riktigt hur man ska bära sig åt.  Nu kan du få hjälp genom förbundets karriärseminarier.

Sedan förra året erbjuder förbundet jobbcoachning till både arbetslösa och arbetande medlemmar samt sistaårsstudenter. Man har rätt till tre coachsamtal per medlem och därefter får man 25 procents rabatt om man vill fortsätta med coachningen. För studenterna gäller två samtal. Detta gäller alltså alla medlemmar som inte får hjälp av exempelvis Trygghetsrådet genom sin arbetsgivare.

Malin Lindström som är ansvarig för karriär- och kompetensutvecklingsfrågor på förbundet påminner om att man, förutom möjligheten till coachsamtal, som vanligt kan vända sig till medlemsjouren om man har konkreta frågor som rör t ex arbetsrätt, avtal och lönestatistik.

Malin Lindström

– Man kan få ett väldigt bra stöd av att ringa jouren medan coachsamtalen i stället mer är till för att lyssna på och stödja medlemmen att själv hitta svaren på sina frågor, säger hon.

Malin nämner även förbundets samarbete med Poolia som en bra medlemsförmån.
– Det är en tjänst där man inom en vecka kan få sitt cv granskat och kommenterat av en professionell rekryterare, säger hon.

Förbundet har också flera karriärseminarier att erbjuda er medlemmar som kan fungera som nya ingångar och inspiration till att fortsätta söka jobb. Seminarierna hålls i både Stockholm, Malmö och Göteborg och har titlar som I huvudet på en rekryterare”, Min marknad och min jobbstrategi, de sju vanligaste misstagen som smarta ingenjörer gör och så vidare.

Har man av någon anledning inte möjlighet att närvara vid något av seminarierna kan man i stället delta i någon av webbinarierna som förbundet ordnar. Då är man inte bunden till någon viss ort utan sitter vid sin egen dator. I mån av plats har medlemmar som söker arbete även tillgång till 3 gratisdagar på kurser som STF Ingenjörsutbildning (ett dotterbolag till förbundet) ordnar.

Några av de vanligaste arbetsrelaterade frågorna som medlemmarna i jouren kontaktar förbundet med är frågor om uppsägningar, inkomstförsäkring, lönerådgivning och arbetssituationen.

– De mellan 35-40 år står oftast mitt i karriären och har också fullt upp med barn och familj medan 45-50-plusarna ibland kan vara lite osäkra om de ska byta jobb, det uppmuntrar vi på förbundet dem att göra. Det är när man byter jobb som man utvecklar sitt arbetsinnehåll och får upp sin lön och även får en personlig utveckling säger Malin och tillägger att en viktig sak att tänka på när man byter jobb är att undersöka om det nya arbetet erbjuder samma trygghet som kollektivavtalet ger.

På Sveriges Ingenjörers hemsida, under medlem, karriärcenter kan du som är medlem i förbundet läsa mer och anmäla dig.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar