Tusentals har redan röstat till FUM

Flera tusen medlemmar var snabba och röstade i fullmäktigevalet redan på premiärdagen den 18 mars. I år är det 266 kandidater fördelade på 25 valkorporationer som fightas om de 95 platserna i Sveriges Ingenjörers fullmäktige. Valet pågår till och med den 31 maj.

Flera tusen medlemmar var snabba och röstade i fullmäktigevalet redan på premiärdagen den 18 mars. I år är det 266 kandidater fördelade på 25 valkorporationer som fightas om de 95 platserna i Sveriges Ingenjörers fullmäktige. Valet pågår till och med den 31 maj.

Fullmäktige är Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ och kan liknas vid riksdagen. De 95 ledamöterna, varav 14 studenter, träffas årligen och fattar långsiktiga strategiska beslut och drar upp riktlinjerna för förbundet.

Alla ordinarie medlemmar i Sveriges Ingenjörer har möjlighet arr bestämma vilka som ska sitta i fullmäktige under kommande fyraårsperiod. Under hösten och vintern har medlemmar bildat valkorporationer, så kallade listor (närmast att likna vid partier). Antalet röster varje lista får i valet avgör hur många av kandidaterna på listan som hamnar i fullmäktige. 

På förbundets valsida kan du läsa vilka frågor de 25 valkorporationerna vill driva. Varje korporation har kondenserat sina ambitioner i ett kort valmanifest. Nytt för i år är personbeskrivningar av kandidaterna på listorna.

Anders Tihkan, ansvarig för fullmäktigevalet på Sveriges Ingenjörer, ser en trend som blev tydlig redan vid förra valet och verkar bestå. 
— Det blir allt fler nätverksliknande valkorporationer. Medlemmar som jobbar i en region, i en bransch eller i en sektor tar kontakt med varandra och bildar en lista för att driva frågor som är särskilt viktiga för dem.
 
En ny valkorporation som är ett sådant nätverk är IT/konsultlistan som marknadsför sig med sitt valmanifest ”För individens utveckling på framtidens arbetsmarknad!” Överst på listan står Anders C Johansson som varit med i fullmäktige i många år och företrätt medlemmarna på Ericsson. Nu jobbar han i konsultbranschen.
—  Vi vill driva frågor som är särskilt viktiga för konsulter och anställda i IT-branschen. Lön kopplat till timpenningen för konsulter är en huvudfråga. Lönerna ska sättas utifrån konsultens utbildning och kompetens. I dag pressas timpriserna av konkurrens och det kan bli ett hot mot de svenska konsulternas löner, säger Anders C Johansson.

Kompetensutveckling och arbetsmiljö är andra viktiga frågor för IT/konsultlistan. Dessutom tar man tydlig ställning i en viktig fråga för utländska konsulter.
— Konsulter från andra länder som jobbar i Sverige ska samma löner och villkor som gäller i kollektivavtalen, säger Anders C Johansson. Han tror att det är viktigt för alla valkorporationer att hitta profilfrågor för att få flera medlemmar att engagera sig och rösta i fullmäktigevalet.

En annan ny valkorporation är förbundets Uppsaladistrikt som grundades för drygt ett år sedan. Tidigare tillhörde ingenjörerna i Uppsala Stockholmsdistriktet. Uppsalalistans viktigaste fråga är att locka fler ingenjörsföretag till Uppsala. 
— I det här länet bor omkring 5000 medlemmar och hälften pendlar till jobb på andra orter, de flesta till Stockholm. Vi försöker på olika sätt locka företag att etablera sig här. Uppsala universitet har flera civilingenjörsprogram som rankas bland de bästa i landet. Många nyexaminerade och yrkesverksamma ingenjörer i Uppsala skulle gärna jobba här om det fanns möjlighet, säger Jan Tegnér som står överst på Uppsalalistan.

Andra exempel på nya valkorporationer är Samhällsbyggare i staten och Statsanställda ingenjörer. Den kvinnliga nätverkskorporationen Nätverkslistan som bildades inför det förra valet har blivit könsneutral med flera män bland kandidaterna. Volvo AB har också bildat en valkorporation vid sidan av Volvo cars som finns sedan många år.

På förbundets valsida på webben kan du läsa om alla valkorporationer, deras valmanifest och personbeskrivningar av de ingenjörer som vill ha en plats i nästa fullmäktige. Valet pågår till och med den 31 maj.

Alla som röstar har möjlighet att tävla om fem unika teknikresor till Esrange Space Center och Icehotel. I resan ingår ett besök och en rundvandring på Esrange Space Center, som är Rymdbolagets anläggning och ett internationellt center för rymdforskning.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar