IT-avtalet klart

Det första avtalet inom tjänstesektorn är nu klart i 2010 års avtalsrörelse. Sveriges Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna tecknade på onsdagen ett tvåårigt kollektivavtal med Almega för cirka 12 000 akademiker inom IT-branschen.

Det första avtalet inom tjänstesektorn är nu klart i 2010 års avtalsrörelse. Sveriges Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna tecknade på onsdagen ett tvåårigt kollektivavtal med Almega för cirka 12 000 akademiker inom IT-branschen.

– Vi har fått till ett bra avtal säger Maria Elinder, förhandlingsledare för akademikerförbunden. Utöver en förstärkt löneprocess och förbättringar gällande kompetensutveckling får våra medlemmar till exempel även utökad föräldralön och all restid betald.

Avtalet är ett lokalt lönebildningsavtal, vilket innebär att lönen ska sättas i samverkan med den lokala Akademikerföreningen och företaget. Alla akademiker ska ha lönesamtal och lönen ska baseras på varje individs ansvar, kompetens och prestation.

– Vi tror på lokal lönebildning, tidigare erfarenheter visar att lokala lönebildningsavtal har gett akademikerna en god löneutveckling Med detta avtal ger vi ännu bättre förutsättningar och om det är någon gång som det är läge att pröva ett avtal utan centralt satta siffror är det nu när andra branscher har så låga siffror.

Seminarier, gemensam lönestatistik och en lönebildningsnämnd som vakar över avtalet och dess tillämpning är delar av det paket Almega erbjuder för att få den lokala lönebildningen att fungera.

Avtalet innebär även klara förbättringar vid föräldraledighet. Löneavtalet ställer uttryckliga krav på arbetsgivarna att föräldralediga ska omfattas av lönerevisionen och lönesamtal som alla andra. Föräldralönen förlängs från fyra till fem månader.

En klar förbättring för vikarier ingår också i avtalet. Vikarier och andra visstidsanställda ska efter två år få tillsvidareanställning, dvs fast jobb.

Det nya avtalet gäller från den 1 april 2010 till den 31 mars 2012 och berör cirka 12 000 akademiker på företag som Logica, Tieto och Cap Gemini. Avtalsslutande motpart är IT&Telekomföretagen inom Almega.

5 kommentarer

  • Gunnar Lindholm

    ”all restid betald” står det i texten. Här skulle jag vilja ha mer detaljer. Redan idag finns det ju något som heter restidsersättning och man vill gärna veta vad som förändrats. Kunde det nya avtalet läggas på hemsidan, så att man kan läsa vad det innehåller?

    09 april 2010
  • Jens Nilsson, Akademikerförbunden inom IT-sektorn

    Som f d förtroendevald i nio års tid förstår jag att många är oroliga över att avtalet kommer att gynna arbetsgivarsnålhet, istället för att lönutvecklingen speglar prestation i förhållande till uppsatta mål, ansvar, relevant kompetens och marknadsläge, vilket ju är avtalets intentioner.

    Precis som George/Telenor påpekar så är det exceptionellt viktigt med att det direkt etableras en bra löneprocess, vilket man inte snyter fram på några minuter och här måste både förbunden och Almega ta sitt ansvar när det gäller att inte bara ta fram (eminenta) partsgemensamma tillämpningsanvisningar, utan arbeta ännu hårdare för att det finns fler Akademikerföreningar på plats och att det ställs höga krav på att arbetsgivarna ska respektera processen och inte fatta ett ensidigt beslut gällande nya löner för Akademiker, för det går direkt emot avtalets intention, där man ska komma överens om nya löner.

    Och med tanke på att många företag inom IT-sektorn fortfarande saknar Akademikerföreningar så måste både nybildade sådana och mer etablerade sådana få full insyn i ekonomi, relevanta omvärldsfaktorer, etc. Budgeten för 2010 är redan satt och här finns det absolut en risk att den budgeten, som ofta har satts utan en Akademikerförening på plats, kraftfullt kommer utnyttjas för att begränsa utrymmet för 2010 års revision, men budget är en prognos, inte en lag.

    Som medlem på ett företag utan Akademikerförening skulle jag kontakta förbundet pronto, för att få råd och stöd med att få igång en Akademikerförening, för att inte missa chansen att vara aktiva i löneprocessen.

    Det finns ett särskilt projekt, finansierat av Sveriges ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna, som fokuserar på just företag inom avtalsområde IT (och även Telekom), så ring, eller maila till kansliet snarast, är mitt tips.

    08 april 2010
  • George/Telenor

    Jag hoppas verkligen att avtalet innehåller villkor på att den lokala löneprocessen. Dvs. om man skjuter ner ansvaret på det lokala planet, måste man samtidigt säkra att de lokala parterna får ”bra verktyg” att genomföra den lokala löneprocessen. Om de lokala parterna av olika anledningar inte kan etablera en bra & hälsosam löneprocess, uppstår den uppenbara risken att detta avtal gynnar arbetsgivarsidan.

    08 april 2010
  • Lars

    Yep. Men vi åker snålskjuts på Unionen, så lite mer än 0:- blir det nog.

    08 april 2010
  • Hubert

    Det här är nog det sämsta avtal jag har sett. Det kommer att 0:- löneökning under 2 år för oss.

    08 april 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar