Avtal klart för pappersingenjörer

 Sveriges Ingenjörer sa på söndagseftermiddagen ja till slutbudet för ingenjörer inom massa- och pappersindustrin. Det innebär löneökningar på 3,2 procent under en avtalsperiod på 22 månader.

Sveriges Ingenjörer sa på söndagseftermiddagen ja till slutbudet för ingenjörer inom massa- och pappersindustrin. Det innebär löneökningar på 3,2 procent under en avtalsperiod på 22 månader.

På söndagen träffades ett nytt avtal mellan Skogsindustrierna och Sveriges Ingenjörer. Avtalet följer den norm som sedan tidigare är satt, skriver Skogsindustrierna i ett pressmeddelande på söndagseftermiddagen. Avtalet ger ingenjörerna löneökningar på minst 3,2 procent under avtalsperioden på 22 månader och inrymmer även ett valfritt, alternativt löneavtal.
— Utöver lönepåslagen får våra medlemmar bland annat förstärkningar i den lokala löneprocessen och kompetensutveckling, liksom förlängd föräldralön och full restidsersättning, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
 
En lönepott om 0,4 procent bildas 1 juni i år och en lönepott om 1,8 procent bildas 1 juni nästa år. Vid båda tillfällena sker även löneöversyn som beräknas tillföra minst 0,5 procent per tillfälle. Dessutom tillkommer 0,2 procent årligen i kompetenssparande.
— Vi har även fått igenom ett kompletterande, alternativt löneavtal. Det innebär att våra lokalklubbar – om de själva vill – kan komma överens med företaget om en helt lokal löneprocess, utan dämpande siffror på löneökningarna, säger Camilla Frankelius.

Även arbetsgivarna är nöjda med möjligheten till en lokal löneprocess. 
— Vi har haft bra och konstruktiva diskussioner under våra förhandlingar. Det är särskilt positivt att vi bland annat har enats om en alternativ lönemodell som ger möjlighet till sifferlösa avtal. Det tror vi kommer att vara bra både för företag och medarbetare, säger Marie S. Arwidson, vd Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

Det nya centrala avtalet gäller 1 april 2010 – 31 januari 2012 och berör cirka 2 000 akademiker på företag som Stora Enso, Billerud, Holmen, Iggesund, SCA med flera. Avtalsslutande part på arbetsgivarsidan är Skogsindustrierna.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar