Skatt på kött kan minska klimateffekt

En klimatskatt på kött och mjölk kan minska växthusgasutsläppen från det europeiska jordbruket med runt sju procent. Om man dessutom odlar energigrödor på den frigjorda marken, kan utsläppen nästan halveras. Det visar tre forskare på Chalmers.

Matproduktion står globalt för 20-25 procent av världens utsläpp av klimatgaser. De främsta källorna är metan från kornas magar och lustgas från gödslad mark, men utsläppen är svåra att beskatta eftersom de är tekniskt komplicerade att mäta. Effektiva tekniska lösningar för att minska utsläppen saknas också.

Enligt de tre forskarna Stefan Wirsenius, Fredrik Hedenus och Kristina Mohlin kan däremot ändrade matvanor ge stor effekt. Om nötkött ersätts med kyckling minskar utsläppen med 90 procent, ersätter man nötkött med bönor blir minskningen 99 procent.

– I normalfallet skulle en skatt på matproduktionens utsläpp vara det bästa. Men eftersom det är nästintill praktiskt omöjligt, och effekterna av att byta bort kött och mjölk är så stora, är det väl så effektivt att lägga skatten direkt på köttet, säger Stefan Wirsenius, forskare vid institutionen för energi och miljö vid Chalmers.

Nötkött skulle beskattas hårdare än kyckling och fläsk eftersom den produktionen orsakar de största utsläppen. Mycket mark kan komma att efterfrågas för bioenergi, och en klimatskatt på kött skulle sannolikt innebära att mark frigörs för odling av energigrödor.

– Vi har i dag skatt på bensin och ett handelssystem för industrier och kraftproduktion, men inga styrmedel alls för matens utsläpp. Det betyder att vi inte alls betalar våra klimatkostnader för maten, säger Fredrik Hedenus, även han forskare vid institutionen för energi och miljö vid Chalmers.

Enligt forskarnas beräkningar skulle en skatt på 60 öre per kilogram koldioxid – hälften av dagens bensinskatt – minska biffkonsumtionen med 14 procent. En sådan minskning skulle inte heller utgöra något hot mot skyddsvärda betesmarker. Stefan Wirsenius poängterar att han inte vill tvinga någon att bli vegetarian. Det handlar om att styra mot en mer klimatsmart diet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar