Stoppa hackare viktigt framtidsjobb

Samhället blir sårbarare i takt med att vi styr alltmer viktig infrastruktur med hjälp av IT. Hackare som angriper viktiga samhällsfunktioner eller enskilda organisationer blir allt skickligare. Men forskarna arbetar för att hålla jämna steg.Samhället blir sårbarare i takt med att vi styr alltmer viktig infrastruktur med hjälp av IT. Hackare som angriper viktiga samhällsfunktioner eller enskilda organisationer blir allt skickligare. Men forskarna arbetar för att hålla jämna steg.

Föreställ dig att du är säkerhetschef på ett kraftverk och att IT-systemet utsätts för en hackerattack där utomstående försöker ta sig in. Det gäller både att hålla de utomstående utanför och att se till att kraftverkets alla funktioner fortsätter att fungera. Ungefär så var scenariot för de deltagande en övning i IT-säkerhet förra veckan i Stockholm. Tävlingen ordnades av Myndigheten för beredskap och samhällsskydd, Försvarshögskolan och Natos Cooperative Cyber Defense Center i Tallin.

Deltagarna kom från Sverige, Lettland och  Litauen och anslöt sig över internet. Från KTH deltog 9 masterstudenter och doktorander.

– Vi lyckades undvika att vårt kraftverk började brinna men laget med företagsrepresentanter kom före oss poängmässigt, berättar Pehr Söderström, doktorand vid KTH som var en av deltagarna.

Samhället och företagen har stora svårtigheter att hänga med i kampen mot dem som vill bryta sig in organisationernar via IT-systemen.

– Det finns många orsaker till det. En är är det inte finns någon forskning som sysslar just med IT-säkerhet. Det finns ingen professur, det görs inga forskningssatsningar och det är inget prioriterat område även om alla är överens om att det är väldigt viktigt, säger Pehr Söderström.
För samhället gäller det att alltid ligga steget före och täta alla hål i systemen. Den snabba utbyggnaden av IT-infrastruktur täcker i dag så gott som alla delar av samhället och det är inget lätt arbete att försöka se var svagheterna finns.

-Det räcker med ett litet hål någonstans, säger Pehr Söderström.

Själv är han ganska representativ för dem som intresserar sig för IT-säkerhet – han sysslar egentligen med nätverk och säkerhetsfrågorna är ett viktigt sidospår.

– Att det finns så liten grundkompetens på området är ett stort problem. Jag kännser bara till två personer som i dag ger kurser i ämnet och det är definitivt alldeles för lite.

JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar