CSN korrigerar studiemedel utomlands

CSN har bestämt vad cirka 29 000 svenska utlandsstuderande ska få för studiemedel nästa år. Beslutet innebär sänkningar i några länder.CSN har bestämt vad cirka 29 000 svenska utlandsstuderande ska få för studiemedel nästa år. Beslutet innebär sänkningar i några länder.

CSN fastställer den 1 juli varje år lånebeloppen för varje land där det finns studerande med svenska studiemedel. Det görs efter en kontroll av kostnadsutvecklingen genom enkäter till ambassader samt genom en granskning av valutaförändringarna.

I dag studerar cirka 29 000 svenskar i utlandet, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. CSN:s beslut om att ändra beloppen minskar statens upplåning med 40 miljoner kronor.

Under 2009 har valutan stabiliserats i till exempel USA och Japan. Där väljer nu CSN att sänka lånebeloppen med 200 kronor respektive 600 kronor i veckan. En studerande i USA får därmed 16 329 kronor i månaden i studiemedel. Motsvarande siffra i Sverige är 9 044 kronor.

I Frankrike blir sänkningen 300 kronor och i Norge sänks beloppet med 200 kronor i veckan. I båda länderna har ett förändrat kostnadsläge motiverat en sänkning.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över studiestödet i utlandet. Syftet är att förenkla, förbättra och effektivisera hanteringen. Enligt direktiven ska uppdraget redovisas den 30 november.

– Vi anpassar nivåerna efter den valutautveckling som varit. Men vi har även tagit större hänsyn till kostnadsutvecklingen, säger Kerstin Borg Wallin, CSN:s generaldirektör. Samtidigt har vi ett av världens mest generösa ekonomiska stöd för studier i utlandet.

Operahuset i Oslo, Foto Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar