Bättre tider får oss att byta jobb

När tillgången på lediga jobb ökar och ekonomin känns stabilare tänker fler svenskar byta jobb. Det visar både antalet samtal till Sveriges Ingenjörer och en undersökning från Alecta.När tillgången på lediga jobb ökar och ekonomin känns stabilare tänker fler svenskar byta jobb. Det visar både antalet samtal till Sveriges Ingenjörer och en undersökning från Alecta.

– Redan i våras tyckte jag att samtalen om jobbyte ökade, säger Malin Lindström som håller i Sveriges Ingenjörers karriärcentrum. Till förbundets jourtelefon kommer det många samtal där medlemmar vill ha lönerådgivning inför nya anställningar och när vi lade ut våra karriärseminarier och gruppcoachningar inför hösten blev det genast fullt.

Ungefär 20 procent av Sveriges Ingenjörers medlemmar byter jobb varje år. Det är lägre än målet på 25 procent som förbundet satte upp för några år sedan men ändå ganska bra med tanke på att vi just har gått ur en lågkonjunktur. Förutom att det är bättre tider tror Malin Lindström att det är mer accepterat i dag att byta jobb och vilja ha coachning.

-Att alla medlemmar kan få gratis coachsamtal genom förbundet är en väldigt bra medlemsförmån, säger hon.

Tjänstepensionsföretaget Alecta har frågat sin löntagarpanel om jobbyte och 27 procent av de tillfrågade trodde att de skulle byta jobb det närmaste året. Enligt den undersökningen är anställda under trettio mest intresserade av att byta jobb. Sju av tio som planerar ett jobbyte tror att de kommer att få högre lön på det nya jobbet.
JG
Logga in på www.sverigesingenjorer.se och klicka på karriärcentret i listen till vänster så får du information om hur du kan få hjälp i din karriär.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar