Fler teknologer får återkrav från CSN

Under hösten kommer ytterligare 500-1000 studenter att få återkrav från CSN. Inte förrän till årsskiftet räknar myndigheten med att kontrollen av studiemedelsutbetalningarna för 2009 är helt klara.


– Vi kontrollerar efter samma principer som har gällt hela året, påpekar Klas Elfving, pressekreterare CSN. Vi vill att alla ska få rätt studiemedel från början men har de inte fått det så kommer vi att begära pengarna tillbaka.

Det innebär att fler teknologer sannolikt kommer att krävas på pengar.
Ivan Milles, kårordförande för THS, Kungliga Tekniska högskolans studentkår tycker att det är bekymmersamt att högskolorna ska behöva anpassa sin undervisning efter CSN även om de uppfyller kravet heltidsstudier.

– Vi arbetar just med läsårsindelningen för nästa år, säger han. Det blir en hel del förändringar om den ska anpassas till CSN:s krav. Och inte några som förbättrar undervisningen som det ser ut.

THS försöker också förstå varför just KTH drabbades så hårt av myndighetens kontroll. Hittills har 1240 studenter vid KTH fått återkrav jämfört med 480 på Lunds universitet som var tvåa på listan hur olika högskolor har drabbats. Vissa program har också drabbats extra hårt – ibland så att hela årskurser har fått återkrav.

KTH har betalat för de studenter som inte själva kunde få fram pengarna och erbjuder nu studenterna att arbeta av sin skuld inom KTH:s utbildningskanslier. Ansökan om att arbeta av sina skulder ska vara inne senast den 1 november.

Sveriges Ingenjörer har erbjudit medlemmar som har drabbats av återbetalningskrav ett räntefritt lån på summan.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar