Avtal klart för 80 000 statligt anställda

Saco-S avtal med arbetsgivarverket är klart. Det är ett sifferlöst tillsvidareavtal med stora möjligheter till individuella lösningar.Saco-S avtal med arbetsgivarverket är klart. Det är ett sifferlöst tillsvidareavtal med stora möjligheter till individuella lösningar.

– Vad vi i synnerhet har arbetat för är en bättre tillämpning av avtalet än vad det blev med det förra, säger Anders Brandt, ansvarig ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Vissa av de lösningar som kom redan med det förra avtalet klarade arbetsgivarna lokalt inte av.

Det gällde till exempel möjligheten att genom enskilda överenskommelser ta ut löneökningar i den form som passar den anställde bäst – pension, mer lön eller kanske fler semesterdagar. Nu går parterna ut med gemensam information och kommentarer till avtalet för att alla ska få samma information.

– Vi tror också att vårt avtal den här gången är så pass olikt OFR:s och Seko:s att deras modell inte ska spilla över på våra medlemmar, säger Anders Brandt. Föregående avtalsperiod var det vissa arbetsgivare som inte riktigt orkade hålla isär att det faktiskt var tre olika avtal utan lät alla gå in under samma löneutrymme som fanns i de siffersatta avtalen.

Andra nyheter blir att chefsavtalet ändras och att också chefernas arbete ska lönesättas genom dialog med överordnad chef.

– Färre bör få sin lön bestämd uppifrån utan förhandling, säger Anders Brandt. Vi har också kommit överens om att det måste ske en differentiering av lönerna både på individ- och på organisationsnivå.

Vilken blir den lokala akademikerföreningens främsta uppgift med det här avtalet?

– Att föra dialogen med arbetsgivaren om vilka förutsättningar som finns för lönebildningen på myndigheten och så naturligtvis att hjälpa medlemmarna inför deras förhandlingar. Och sedan återstår ju alla andra frågor som arbetsmiljö, kompetensutveckling, med mera med mera. Jag tror inte att det lokala facket kommer att få mindre att göra. Kanske blir uppgifterna litet annorlunda, mer stödjande och rådgivande, men de blir inte färre.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar