Sveriges Ingenjörers ekonomi är god

Sverige Ingenjörers ekonomi är god och stabil. Det sa förbundets revisorer när de  avgav sin rapport till årets fullmäktige.Sverige Ingenjörers ekonomi är god och stabil. Det sa förbundets revisorer när de  avgav sin rapport till fullmäktige den 21 november.

– Det är god ordning på förbundets ekonomi och vi har inte haft något att erinra mot den, sade revisorerna när de presenterade årets granskning för fullmäktige.

Förra året var det betydligt mer diskussion runt ekonomin på fullmäktige eftersom bekymren med det samägda IT-bolaget Saco-IT ledde till  stora merkostnader. I år är IT-kostnaderna  fortfarande höga men de följer den handlingsplan för IT-verksamheten som har antagits. Den IT-referensgrupp som tillsattes vid fullmäktigemötet 2009 bekräftade revisorernas ord och sade att även om en rad misstag hade begåtts  så är verksamheten och kostnaderna för förbundets engagemang i Saco-IT nu under kontroll.

Medlemsavgiften till Sveriges Ingenjörer höjs med fyra kronor per månad för ordinarie medlemmar nästa år. Studenter, pensionärer och nyblivna yrkesverksamma slipper höjning. Höjda avgifter till både Saco och PTK är en orsak till avgiften måste höjas.

Medlemstillströmningen till Sveriges Ingenjörer är fortsatt god. I september hade förbundet över 129 000 medlemmar. Alla hade dock inte betalat sina avgifter än varför prognosen för 2010 landar på drygt 128 000 medlemmar.

2011 fyller Sveriges Ingenjörer 150 år och förbundet står mitt uppe i planeringen av firandet  som ska nå alla medlemmar i hela landet.

1 kommentar

  • Henrik Davidsson

    År 2000 hade dåvarande Civilingenjörsförbundet & Ingenjörsförbundet tillsammans 84.730 medlemmar. Dessa två förbund slogs år 2007 ihop till Sveriges Ingenjörer som enligt artikeln nu år 2010 har 129.000 medlemmar(!). Det är väl en indikation på den extrema ökningen av antalet examinerade högskoleutbildade ingenjörer som nu pågår. Resultatet av detta överutbud av ingenjörer har varit tydlig för medlemmarna på senare år. Det har inneburit lägre löner, mindre kvalificerade arbeten och lägre status. Och då denna ökning av antalet ingenjörer kommer bara kommer fortsätta lär det bli än värre framöver.

    Men medlemsantalet och därmed medlemsintäkterna ökar alltså. Och Sveriges Ingenjörers ekonomi är enligt artikeln god. Sveriges Ingenjörer är således nöjda. Frågan är om medlemmarna är lika nöjda.

    26 november 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar