Högutbildade är mer sällan sjuka

En ny rapport från Försäkringskassan visar att kvinnor, oavsett yrke, har fler antal ersatta sjukdagar än män. Generellt sätt har högutbildade färre ersatta sjukdagar än lågutbildade, vilket enligt rapportförfattaren bland annat beror på att de med högre utbildning  tar bättre hand om sig.

En ny rapport från Försäkringskassan visar att kvinnor, oavsett yrke, har fler antal ersatta sjukdagar än män. Generellt sätt har högutbildade färre ersatta sjukdagar än lågutbildade, vilket enligt rapportförfattaren bland annat beror på att de med högre utbildning tar bättre hand om sig.

Försäkringskassans rapport (som inte inkluderar korttidsfrånvaro) omfattar samtliga anställda sysselsatta i Sverige under 2008, cirka fyra miljoner personer. Högutbildade har färre ersatta sjukskrivningsdagar än personer med låg utbildning. Samtidigt har kvinnor i samtliga yrkesgrupper fler ersatta sjukdagar än män.

Ingenjörer ligger bra till
Personer som jobbar inom det militära har lägst antal dagar med ersatt sjukskrivning per år (fyra dagar för kvinnor och två dagar för män). Sedan kommer jurister och därefter civilingenjörer, matematiker, fysiker och kemister med 5 dagar ersatt sjukskrivning per år för kvinnor och två dagar per år för män.

Sjukast inom vården
Inom kategorin ”yrken med flest anställda” toppade kvinnor inom vård och omsorg flest antal ersatta sjukskrivningsdagar med 13 dagar per år. Andra yrkesgrupper som också har stort antal ersatta sjukdagar är personal inom tillverkningsindustrin och personer som arbetar som präster, speciallärare och behandlingsassistenter. De tre sistnämnda yrkesrollerna innefattar ofta en stark psykosocial påfrestning vilket enligt rapportförfattaren Maria Mulder är en bidragande orsak till det höga antalet sjukdagar.

Dubbelarbete
Gravidsjukskrivningarna står för en del av kvinnors sjukskrivningsdagar men Maria Mulder menar att sjukskrivningen också beror på att kvinnor ofta tar ett större ansvar för familjen och hemmet och har svårare än männen att kombinera det med arbetet. 

Bland anställda inom arbetaryrken finns det fler personer som röker, är överviktiga och fysiskt inaktiva och det är också faktorer som leder till att fler inom den yrkeskategorin blir sjuka.

Läs hela rapporten här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar