Fler behöver röra på sig

 Nästan var femte anställd i Sverige lider av för högt blodtryck. Det visar en ny studie av hälsoföretaget Previa. För lite motion och för mycket alkohol tros vara några av bovarna i dramat.

Under 2007-2010 lät Previa ta 700 000 personers bodtryck och det visade sig att hela 19 procent av deltagarna hade ett för högt blodtryck, det vill säga ett blodtryck över 140/ 90 mm-hg (som är normalnivån). Att ha för högt blodtryck tredubblar risken att drabbas av stroke.

Urban Svensson som är företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa tycker att det är olyckligt att det är så många i en arbetsför ålder som har för högt blodtryck.

Urban Svensson.

– De flesta vet inte varför de har det, det finns ju ofta flera olika faktorer som samverkar. Det kan vara att man väger några kilo för mycket, har dålig kondition eller dricker för mycket alkohol. Att hela 19 procent av Sveriges arbetsföra befolkning har för högt blodtryck visar att det här inte bara är en fråga för individen utan också arbetsgivarens ansvar eftersom det även påverkar arbetsresultat, säger han.

Vad skulle företagen kunna göra menar du?
– De kan exempelvis erbjuda friskvård och erbjuda sina anställda hälsoundersökningar, om de ser att flera av deras anställda exempelvis röker kan de kanske erbjuda rökavvänjningskurser, säger Urban.
 Just när det gäller riskfaktorer för högt blodtryck finns det flera faktorer som vi själva kan påverka. Att röra sig regelbundet, se till att inte stressa för mycket, sluta röka eller snusa och undvika fet- och saltrik kost är exempel på saker åtgärder som man själv kan göra för att sänka blodtrycket.

Men vad gör man om man tränar och äter bra och ändå har ett högt blodtryck?

– Ja i vissa fall kan det då vara aktuellt med något blodtryckssänkande läkemedel. Men det bästa sättet är ofta att ändra livsstil. Många av de som kommer till läkaren på grund av för högt blodtryck får en tablett utskriven innan de har provat att ändra sin livsstil.

Varför är det så?

– Det handlar ju om lust också. Det är svårt att ändra sin livsstil och många vill gå den enkla vägen, säger Urban.

Fler tips att främja hälsan och personalen
 * Utbilda chefer i hälso- och arbetsmiljöfrågor.
 * Utse hälsoinspiratörer, en förändring i attityder till levnadsvanor måste komma inifrån företaget. Genom att utse och utbilda hälsoinspiratörer bland personalen ökar chanserna till förändring.

 

Previa erbjuder tjänster inom hälsa, ledarskap, arbetsmiljö och rehabilitering.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar