Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Matglad ingenjör blev supertalang

Matglad ingenjör blev supertalang

 KTH-studenten Tobias Porserud hamnade på 87:e plats när Veckans affärers gjorde sin rankning av Sveriges 101 supertalanger. Just nu exjobbar han på Arlas innovationsavdelning med nutrition och hälsa.


Varför finns du på listan tror du?

– Jag började plugga bioteknik på KTH 2005 och sedan dess har jag lärt känna många människor och det tror jag spelar in att många känner till vem jag är och vad jag har gjort när en sådan här lista skrivs, men främst tror jag att det har att göra med vad jag under förra året fick uträttat som ordförande för KTH:s studentkår, THS.

Vad gjorde du under din tid som kårordförande?

– Hela mitt ordförandeskap gick ut på att förbereda organisationen inför avskaffandet av kårobligatoriet (att kårmedlemskapet blir frivilligt, reds. anm). Det var en stor omställning och ett hårt arbete samtidigt som det var väldigt kul!

Vad var den största förändringen?

– Framförallt behövde vi förändra oss tankemässigt, vi som var engagerade i kåren var tvungna att bli bättre på att lyfta fram vad kåren gör och bli bättre på att lyssna på medlemmarna.

På grund av medlemstappet var ni väl tvungna att dra ned på utgifterna också?

– Ja, just nu ligger kåren på minus och det var ett medvetet val, vi bestämde oss för att vi skulle satsa oss ur krisen så vi frågade medlemmarna vad de prioriterade och så agerade vi utifrån det vilket bland annat resulterade i att vi byggde om kårhuset och öppnade ett kafé.

Du är inne på andra veckan på ditt exjobb på Arla. Varför valde du att göra ditt exjobb just där?

– Arla har högt uppsatta mål på flera fronter, inte minst kring hållbar utveckling och det värdesätter jag högt. Sen tycker jag att mat är väldigt intressant, speciellt hur det påverkar oss som individer och samhället i stort. Vad vi stoppar i oss får ju en väldig effekt!

Hur menar du?

– Ja, det är ju inte så många som har tänkt på det förut men jag tror att vi i framtiden kommer att jobba mycket mer vetenskapligt med livsmedel. Snart tror jag också att vi kommer att fokusera på att få rätt sorts protein i vår mat och prata mindre om fet och kolhydrater. Ju mer jag har lärt mig om det här desto mer har tanken väckts att det här kan appliceras på mat.

Tobias Porserud
Ålder:
24 år.
Utbildning: Civilingenjör i bioteknik
Tar med sig från KTH: Vännerna, förmågan att lösa problem och att inte vara rädd för att be om hjälp.
Drömföretag: Det finns väldigt många intressanta företag, det som jag exjobbar på nu till exempel.

Tobias har även fått en utmärkelse som årets unga ledare av talangnätverket 4 potentials. Ingenjören önskar Tobias lycka till med sin ingenjörskarriär!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

Nya studiestödet är klart – studera med upp till 80 procent av lönen

15
Nu införs ett studiestöd som gör att yrkesverksamma kan studera med 80 procent av lönen. Redan 1 oktober kan du skicka din ansökan till CSN och från och med 1 januari 2023 kan du börja studera.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA