Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Matglad ingenjör blev supertalang

Matglad ingenjör blev supertalang

 KTH-studenten Tobias Porserud hamnade på 87:e plats när Veckans affärers gjorde sin rankning av Sveriges 101 supertalanger. Just nu exjobbar han på Arlas innovationsavdelning med nutrition och hälsa.


Varför finns du på listan tror du?

– Jag började plugga bioteknik på KTH 2005 och sedan dess har jag lärt känna många människor och det tror jag spelar in att många känner till vem jag är och vad jag har gjort när en sådan här lista skrivs, men främst tror jag att det har att göra med vad jag under förra året fick uträttat som ordförande för KTH:s studentkår, THS.

Vad gjorde du under din tid som kårordförande?

– Hela mitt ordförandeskap gick ut på att förbereda organisationen inför avskaffandet av kårobligatoriet (att kårmedlemskapet blir frivilligt, reds. anm). Det var en stor omställning och ett hårt arbete samtidigt som det var väldigt kul!

Vad var den största förändringen?

– Framförallt behövde vi förändra oss tankemässigt, vi som var engagerade i kåren var tvungna att bli bättre på att lyfta fram vad kåren gör och bli bättre på att lyssna på medlemmarna.

På grund av medlemstappet var ni väl tvungna att dra ned på utgifterna också?

– Ja, just nu ligger kåren på minus och det var ett medvetet val, vi bestämde oss för att vi skulle satsa oss ur krisen så vi frågade medlemmarna vad de prioriterade och så agerade vi utifrån det vilket bland annat resulterade i att vi byggde om kårhuset och öppnade ett kafé.

Du är inne på andra veckan på ditt exjobb på Arla. Varför valde du att göra ditt exjobb just där?

– Arla har högt uppsatta mål på flera fronter, inte minst kring hållbar utveckling och det värdesätter jag högt. Sen tycker jag att mat är väldigt intressant, speciellt hur det påverkar oss som individer och samhället i stort. Vad vi stoppar i oss får ju en väldig effekt!

Hur menar du?

– Ja, det är ju inte så många som har tänkt på det förut men jag tror att vi i framtiden kommer att jobba mycket mer vetenskapligt med livsmedel. Snart tror jag också att vi kommer att fokusera på att få rätt sorts protein i vår mat och prata mindre om fet och kolhydrater. Ju mer jag har lärt mig om det här desto mer har tanken väckts att det här kan appliceras på mat.

Tobias Porserud
Ålder:
24 år.
Utbildning: Civilingenjör i bioteknik
Tar med sig från KTH: Vännerna, förmågan att lösa problem och att inte vara rädd för att be om hjälp.
Drömföretag: Det finns väldigt många intressanta företag, det som jag exjobbar på nu till exempel.

Tobias har även fått en utmärkelse som årets unga ledare av talangnätverket 4 potentials. Ingenjören önskar Tobias lycka till med sin ingenjörskarriär!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

IT, finans, bygg och kemi

Rekordlåg arbetslöshet – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är nu nere på 1,0 procent – den näst lägsta nivån på tio år. Men arbetslösheten skiljer sig mellan olika inriktningar och för vissa har den svängt mycket under pandemin.   
Ingenjörsfullmäktige 2021

Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

0
I vår är det val till Ingenjörsfullmäktige och den 15 februari är det deadline för att registrera listor till valet. Hittills har 16 listor anmält sig och nu kan enskilda ingenjörer också ställa upp i valet. 

Så svarar du chefen som nobbar ditt lönekrav

0
För att lyckas med lönesamtalet är det viktigt att fundera på vad chefen kommer att svara på ditt lönekrav. Läs om ombudsmannens tips för hur du bemöter chefens argument.

“Varför existerar dåligt ledarskap fortfarande?”

0
Varför finns det så många dåliga chefer, trots all kunskap vi har om ledarskap? Det är en fråga som vi borde diskutera mer, menar professor Anders Örtenblad.
Pengar, KTH, Ericsson

Lön, antagningspoäng och att jobbet inte känns kul – det här läste flest 2021

0
Vad säger jag när chefen nobbar mitt lönekrav? Är det ett problem att Ericsson vill överge fasta arbetsplatser? Varför krävdes det en ingenjör för att avslöja bluffen i Allra?

Nu ska arbetsgivarna avgöra vad som är friskvård

0
Nu ska arbetsgivarna själva bestämma hur friskvårdsbidraget ska användas. Men det blir inte fritt fram för vad som helst. Reglerna har inte förändrats. 

Cykelförmån och avdrag för jobb på annan ort – här är nya lagarna 2022

0
Den 1 januari 2022 trädde en rad lagändringar i kraft. Här är åtta som påverkar arbetslivet.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 10 januari

0
Nu gör vi uppehåll, men är tillbaka igen den 10 januari.

Min kollega är lat – vad ska jag göra?

1
Vad gör man med kollegor som inte engagerar sig, som levererar i sista minuten och gör bara exakt det som förväntas? Så här svarar psykologen.
Unga ingenjörer

Nästan fem gånger fler ingenjörer examineras i dag än i slutet av 70-talet

12
För 40 år sedan examinerades 1 500 ingenjörer per år. Nu är antalet 7 300.   

VI REKOMMENDERAR

Man som slappnar av framför julgran

Så gör du för att stressa ner i jul

1
Låt inte julen bli ytterligare en stressfaktor. Här ger experterna sina bästa tips för att stressa ner i jul - och för att slippa stressa när du börjar jobba igen.

TOPPLISTA