IT-konsulterna tillbaka i hetluften

Efterfrågan på IT-konsulter växer i takt med att konjunkturen pekar uppåt. Konkurrensen om arbetskraften är hård. Samtidigt lever outsourcingfrågan, om svenska jobb flyttar till Indien, sitt eget liv.

Efterfrågan på IT-konsulter växer i takt med att konjunkturen pekar uppåt. Konkurrensen om arbetskraften är hård. Samtidigt lever outsourcingfrågan, om svenska jobb flyttar till Indien, sitt eget liv.

Före lågkonjunkturen diskuterades strömmen av asiatiska IT-konsulter till Sverige intensivt. Nu rasar samma debatt i Danmark där nättidningen ComON konstaterar att danska anställda i IT-företag får sparken samtidigt som deras arbetsgivare växer i Indien. I Sverige tycks läget delvis ett annat och debatten har svalnat.
Här söker flera stora IT-företag medarbetare på hemmaplan – men växer samtidigt i Asien. Volvo IT, som tvingades dra ned på verksamheten under krisen, ser nu uppdragen växa och behöver hitta 250 personer till systemutvecklings- och konsultorganisation bara i Göteborg i år.
– Vi vill ha in både nyexaminerade och sådana som har några års erfarenhet, berättar Monas Korneliusson- Fransson, platschef på Application Delivery i Göteborg.

Hon menar att det har hänt något med rekryteringen under lågkonjunkturen. Förut gick det bra att rekrytera via vanlig annonsering men det attraherar bara seniora medarbetare numer. Istället kommer företaget att också försöka använda sig av sociala medier och söka väldigt brett.
– Vi har en avdelning som arbetar med innovation och de blev eld och lågor och vill gärna att vi ska hitta på något kul – kanske ett problem att knäcka som kan locka sökande. Det är tydligt att vi måste vara mer uppfinningsrika för att nå även dem som inte läser tidningar.

Samtidigt som det är svårt rekrytera har just Volvo IT gott rykte och hamnade nyligen främst bland IT-företag i en ranking om vilka arbetsgivare unga ingenjörer helst vill ha. Företaget är också ute på rekryteringsmässor och arbetsmarknadsdagar.
– Vi kommer att inrätta en särskild funkton för rekrytering inom företaget.

Om de inte lyckas hitta de 250 personer som behövs, av vilka cirka 150 är nya tjänster och resten konsulter, kommer Volvo IT vända sig till företagets verksamheter i andra länder.
– Vi har ju Volvo IT-kontor i bland annat Nordamerika, Europa, Indien och Kina och vi kan ta hjälp därifrån. Ofta jobbar vi i sammansatta team med medarbetare från kontor i olika länder så det är vi vana vid, säger Mona Korneliusson-Fransson.

På frågan om vilka ingenjörers om är bäst – de svenska eller de indiska- har hon inget bra svar.
– Båda behövs, säger hon. Jag tror inte att vi kommer att få se det ena landet konkurrera ut det andra utan mer att vi samsas på marknaden. För oss på Volvo IT är samarbetet med Volvo, där vi sitter väldigt nära våra kunder och samarbetar tätt en stor fördel. Vi är vana vid att vara med i hela processen och veta vad kunden vill. Det och den svenska platta organisationen som uppmuntrar initiativ är framgångsfaktorer helt klart.
Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar