Koll på andras lön väckte avundsjuka

I en ny studie har forskare undersökt om det finns ett samband mellan hur mycket man får i lön och hur man trivs på jobbet.

I en ny studie har forskare undersökt om det finns ett samband mellan hur mycket man får i lön och hur man trivs på jobbet.

I studien gjorde de amerikanska forskarna ett fältexperiment av slumpmässigt utvalda personer som arbetade på University of California. Personerna delades in i två grupper. Den ena gruppen blev informerad om att de kunde gå in på en sajt på nätet för att få reda på hur mycket deras kolleger tjänade * medan den andra gruppen inte fick någon information om sajtens existens. Efter en tid gick forskarna ut med blanketter där de undersökte hur de anställda trivdes på sin arbetsplats.

Innan studien gjordes hade forskarna en teori om att de som tjänade mindre än sina kolleger skulle kunna använda informationen om kollegernas lön i syfte att förhandla upp sin egen lön och i och med det skulle deras välmående på arbetsplatsen öka, men i stället hittade forskarna andra reaktioner hos de anställda.

Det visade sig att i den grupp där man fått reda på att sajten existerade hade hälften gått in och tittat på vad deras kolleger tjänade och forskarna kunde här se två reaktioner hos de anställda. De som tjänade under medianlön, det vill säga den lön som ligger i mitten av lönespannet, påverkades negativt av informationen. De uppgav också att de i högre grad skulle söka ett nytt jobb i framtiden och att de ansåg lönesättningen orättvis.

De anställda som i stället låg över medianlönen inte tycktes påverkas alls av informationen av kollegernas lön.

Forskarnas slutsatser av studien var att arbetsgivare helst borde hemlighålla information om anställdas löner eftersom det varken ledde till något bra för vare sig låg- eller höginkomsttagare.

* Strax innan fältexperimentet drog igång blev möjligheten att få reda på vad ens kolleger tjänade via en hemsida offentlig efter ett beslut i kalifornisk domstol.

Källa: Institutet för näringslivsforskning

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar