Polhemsåret invigdes i kunglig stil

 

Kronprinsessparet hälsar på Christopher Polhem själv - spelad av Mats Rander. Foto: Ninni Gahnström.

I fredags gick startskottet för firandet av den framgångsrika uppfinnaren och ingenjören Christopher Polhems 350-årsdag, ett firande som kommer fortsätta hela året med en mängd olika aktiviteter runt om i landet. Förhoppningen är att firandet ska kunna öka intresset för teknik, innovationer och entreprenörskap i landet. 

Kronprinsessparet hälsar på Christopher Polhem själv - spelad av Mats Rander. Foto: Ninni Gahnström.

I fredags gick startskottet för firandet av den framgångsrika uppfinnaren och ingenjören Christopher Polhems 350-årsdag, ett firande som kommer att fortsätta hela året med en mängd olika aktiviteter runt om i landet. Förhoppningen är att firandet ska kunna öka intresset för teknik, innovationer och entreprenörskap i landet.

– Samtidigt som företag nu vill anställa tusentals nya civilingenjörer så råder det brist på kvalificerad arbetskraft. Vi behöver en kraftsamling för att främja även nästa generations teknikintresse och locka fler till att bli ingenjörer, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer och VD för Jubileum P350.

Det var i Visby det hela började, då för snart 350 år sedan. Här levde den blivande storinnovatören sina första åtta år – därför är det naturligt att starta jubiléet här, säger Peter Larsson.

– Dessutom så invigdes en ny utställning om Christopher Polhem i Science Center här i Visby i fredags. Och så kunde vi koordinera det hela med att Kronprinsessparet gästade Gotland, så det var otroligt lyckat.

Under året kommer en mängd aktiviteter anordnas genom det samarbete som fått namnet Polhem350, som drivs av Sveriges Ingenjörer. Syftet är framför allt att främja ett ökat teknikintresse bland unga, berättar Peter Larsson.

– Vi måste se till att även nästa generation har ett stort intresse för naturvetenskap. Och där måste alla dra sitt strå till stacken.

Men är verkligen Christopher Polhem, vars bedrifter ändå är runt tre sekler gamla, en bra källa till inspiration för dagens unga? Absolut, tycker Peter Larsson.

– Christopher Polhem var ju en fattig dräng som barn, men lyckades mot alla odds lyckades skaffa sig kunskaper och förverkliga sina drömmar och blev adlad i slutet av sitt liv. Och en sådan resa är naturligtvis inspirerande, även i dag!

Fakta:
– Läs mer om Polhemsåret och om Christopher Polhem på polhem350.se

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar