Chalmers leder jakt på EU-miljarder

Jari Kinaret, professor i fysik vid Chalmers, leder Graphene-Coordinated Action. Foto: Chalmers.

Chalmers Tekniska Högskola leder ett initiativ för forskning på det nobelvinnande materialet grafen, ett tvådimensionellt material med helt unika egenskaper. Nu har projektet blivit en av sex kandidater till att få finansiering motsvarande tusen forskare i tio år.

Jari Kinaret, professor i fysik vid Chalmers, leder Graphene-Coordinated Action. Foto: Chalmers.

Chalmers Tekniska Högskola leder ett initiativ för forskning på det nobelvinnande materialet grafen, ett tvådimensionellt material med helt unika egenskaper. Nu har projektet blivit en av sex kandidater till att få finansiering motsvarande tusen forskare i tio år.

– Att utnyttja den fulla potentialen i grafen är något som vi är övertygade om får stora konsekvenser för samhället i stort. Vi är glada över att EU-kommissionen delar vår bedömning, och tror på oss som lag, säger Jari Kinaret, professor vid Chalmers och initiativtagare till pilotprojektet Graphene-Coordinated Action.

Projektet är ett samarbete mellan Europas främsta grafenforskare, som tillsammans vill göra Europa till ledande inom grafenforskningen och den materialrevolution som grafen väntas innebära.

Nu har det alltså blivit utsett till en av sex kandidater till att bli ett av två ”vetenskapliga flaggskepp” som EU kommer att sjösätta under 2013. Om grafenprojektet blir ett av dessa flaggskepp skulle det innebära en satsning i tiomiljardersklassen.

– Vi är naturligtvis oerhört nöjda med att vi är bland de sex kandidaterna. Vi hoppas att vi är en av de två som når hela vägen fram – och som jag ser det så har vi mycket bra möjligheter att också göra det, säger Jari Kinaret.

Redan i dag kan Europa ses som världsledande inom grafenforskning – förra året belönades Andrei Geim och Konstantin Novoselov från Universitet i Manchester med nobelpriset i fysik för sina banbrytande insatser inom grafen, och i Sverige är man också långt framme när det gäller forskning på det atomtunna hönsnätsformade kolmaterialet.

– När det gäller grundforskningen så har vi redan en bra grund att stå på i Europa. Men vi måste nå samma position när det gäller tillämpningsforskningen. En sådan här storsatsning skulle innebära att vi kan brygga över från grundforskning till tillämpningar och applikationer, säger Jari Kinaret.

Grafen är som ett "hönsnät" av kolatomer, ett enda atomlager tjockt, med fullkomligt unika egenskaper. Grafik: Jannik Meyer.

Med sina fullkomligt unika egenskaper är det svårt att sia om vilket område som kommer att påverkas mest av grafens intåg på marknaden. Grafen är till exempel så tunt som ett material kan bli, ett enda atomlager tjockt. Det leder också ström 100 gånger snabbare än kisel och är 300 gånger starkare än stål. Dessutom är det böjbart.

– Genom att kombinera alla dessa superlativ kan man få helt nya tillämpningar. För elektronik innebär det till exempel att man kan få bärbara elektroniksystem där man kan vika ut tangentbord och skärm i full storlek, och sedan när man är klar igen vika ihop det och stoppa i bröstfickan. Och eftersom det är så starkt kan det också användas till mycket starka kompositmaterial bilar och flygplan.

– Men ärligt talat så känner vi i dag inte ens till alla möjligheter med materialet – tillämpningsmöjligheterna kommer att upptäckas allt eftersom.

För Chalmers får utnämningen naturligtvis positiva konsekvenser, både i det korta och i det längre perspektivet, säger Jari Kinaret.

– Det är en prestigevinst för Chalmers förstås, vi blir oerhört synliga på den europeiska arenan. Bara i dag har jag till exempel intervjuats både i BBC och i ungersk tv.

– Men hur pengarna skulle fördelas om vårt pilotprojekt skulle bli ett av flaggskeppen, det vet vi inte ännu. Men jag ser det som oerhört sannolikt att Chalmers får en del av medlen.

Graphene-Coordinated Action är ett samarbete mellan grafenforskare från nio institutioner och företag från sex länder, med Chalmers Tekniska Högskola från Sverige i spetsen. Men om projektet blir ett av de två flaggskeppen kommer samarbetet att bli betydligt större.

– I det stora vetenskapliga flaggskeppet skulle naturligtvis många fler vara inblandade. 130 forskargrupper i 21 europeiska länder har redan uttryckt intresse och stöd för vårt projekt, säger Jari Kinaret.

Pilotprojektet kommer att pågå under ett år, därefter ska en handlingsplan presenteras för EU – och om allt går som Jari Kinaret hoppas så kommer jättesatsningen på grafenforskning att startas 2013.

Läs mer:
Graphene-Coordinated Action:s hemsida (engelska)
– Mer om de sex utvalda Future Emerging Technologies Flagship Pilots (engelska)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar