Pappers hoppar av industriavtalet

  I går meddelade Pappers att de säger nej till det nya industriavtalet. Den huvudsakliga anledningen är, menar man, att det nya avtalet skulle försvåra samarbetet inom LO. 

I går meddelade Pappers att de säger nej till det nya industriavtalet. Den huvudsakliga anledningen är, menar man, att det nya avtalet skulle försvåra samarbetet inom LO.   

Förslaget till det nya industriavtalet blev färdigställt för ett par veckor sedan och hittills har fackförbunden Unionen och Livs sagt ja, liksom flera arbetsgivarorganisationer – däribland Pappers motpart Skogsindustrierna. 

Men i går meddelade alltså Pappers att de inte accepterar det nya avtalet.  

I ett pressmeddelande motiverar Pappers varför man valt att ställa sig utanför:  

”När förslaget till nytt Industriavtal presenterades stod det klart att det innehöll nya regler som, om de tillämpades, skulle orsaka stora problem för den fackliga solidariteten inom LO. 

Tydliga avtalsskrivningar om att avtalet har prioritet och binder avtalsparterna till att skapa en begränsande norm som alla på arbetsmarknaden ska hålla sig inom, skulle vid strikt tillämpning omöjliggöra relativlöneförändringar till förmån för lönediskriminerade kvinnor och lågavlönade utanför industrisektorn.”
 
Man skriver också att avtalet innehåller nya regler om partsgemensamma överläggningar som ”i grunden förändrar Industriavtalets karaktär”:

”Utomstående parter från andra industriavtalsområden skulle med dessa regler på ett helt oacceptabelt sätt kunna aktivt delta i Pappers avtalsförhandlingar. Vi avvisar dessa inskränkningar i vår suveränitet som förhandlande part för våra medlemmar.”
 
Genom att säga nej till avtalet markerar man sin ”solidaritet med eftersatta grupper på arbetsmarknaden” och sin ”identitet som ett suveränt fackförbund med hemvist i LO-familjen”, heter det avslutningsvis i pressmeddelandet. 

Camilla Frankelius. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Enligt Sveriges Ingenjörers förhandlingschef för industri, Camilla Frankelius, är det olyckligt att Pappers har valt att säga nej. 

– Som vi ser det så försämrar det här naturligtvis samarbetsmöjligheterna, säger hon. 

På måndag ska Sveriges Ingenjörer fatta beslut om man ska godkänna det nya avtalet eller inte, och enligt Camilla Frankelius finns det inget som talar för att man inte skulle säga ja. Och även om Pappers beslut är olyckligt så behöver man inte oroa sig för industriavtalets överlevnad, säger hon. 

– Vi beklagar Pappers beslut, men samarbetet som helhet är inte hotat.  

Tidigare publicerat:
» Högre lön i höstens avtal? (ingenjoren.se 17/5)
» Nytt industriavtal stärker medlarna (ingenjoren.se 9/5)  

Läs mer:
» Pappers pressmeddelande om att man säger nej till industriavtalet
» Facken inom industrin om industriavtalet
» Industrikommittén

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar