"Det finns brister i tillämpningen"

Problemen med löneprocessen på Saab EDS visar att det finns stora brister när det gäller tillämpningarna av det centrala avtalet – det menar man på centralt håll på Sveriges Ingenjörer. 

Camilla Frankelius, förhandlingschef för industri på Sveriges Ingenjörer.

– Problemet ligger inte i själva avtalstexten, men det finns brister i hur avtalet tillämpas. Och det beror på att företagen inte läser avtalet, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för industri på Sveriges Ingenjörer. 

Avtalet i sig har i själva verket alla förutsättningar för att skapa en bra löneprocess, säger Camilla Frankelius. Men det är när företagen bortser från andemeningen i avtalet som det kan uppstå problem. 

– Det finns företag som har en tendens att direkt bläddra till den sida där det står en siffra. Och då tappar man bort de konstruktiva delarna i löneavtalet. 

Stora företag värst 

Enligt Camilla Frankelius är problemen på Saab EDS ett av flera exempel på hur svårt det kan vara för förbundets medlemmar att omsätta avtalet i praktik. 

– På Saab och många andra stora företag har man svårt att tillämpa avtalet. Och det är mycket förvånande. På mindre företag, där man är närmare varandra, så har man inte alls samma problem. 

Men alla är inte överens om att det finns brister med dagens avtal, vare sig när det gäller tillämpningen av avtalet eller själva texten. 

Anders Weihe. Foto: TF.

– Jag ser inte alls några brister i avtalet. Det handlar snarare oftast om att man från fackhåll har varit missnöjd med utfallet av löneförhandlingen, och att man sedan klär sitt missnöje i andra termer, säger Anders Weihe, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Teknikarbetsgivarna. 

– Det förekommer ju alltid att enskilda medlemmar tycker att de får för lite i lön. 

Blir fråga i höstens avtalsrörelse 

På Akademikerklubben på Saab EDS efterlyser man att det i höstens nya avtal skrivs in att löneöversynen ska ske gemensamt, något som Camilla Frankelius håller med om förmodligen skulle underlätta Akademikerklubbarnas arbete när företagen stretar emot. 

– Om det skulle stå så i avtalet så skulle det säkert underlätta arbetet för många lokala klubbar. Men på just Saab EDS så tror jag ändå inte att man hade kommit dit vi och den lokala klubben ville. 

Camilla Frankelius tror också att det här kommer att bli heta frågor i höstens avtalsrörelse. 

– Hela avtalet kommer naturligtvis att ses över. Men just ”gemensam” och tillämpningen av avtalet kommer att bli heta frågor i höst, det tror jag.

Läs mer:

» Kraschlandning för Saabs löneprocess (Ingenjoren.se 24/5)
» Högre lön i höstens avtal? (Ingenjoren.se 17/5)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar