Ingenjörsbrist oroar kommunerna

Det är svårt för kommunerna att locka till sig ingenjörer. Fackförbundet SKTF:s årliga undersökning om kommunernas rekrytering visar att personalcheferna är oroliga för den kommande generationsväxlingen.

Det är svårt för kommunerna att locka till sig ingenjörer. Fackförbundet SKTF:s årliga undersökning om kommunernas rekrytering visar att personalcheferna är oroliga för den kommande generationsväxlingen.

Personalcheferna är mer eller mindre bekymrade för tillströmningen av flera yrkesgrupper. De tror bland annat att det svårt att hitta chefer med rätt kompetens, men allra störst oro känner de när det gäller ingenjörer. Sju av tio kommuner räknar med att det blir svårt att rekrytera tillräckligt många ingenjörer.

De tillfrågade personalcheferna anser själva att jobb inom kommun och landsting har flera av de goda sidor som ungdomar efterfrågar när de söker jobb: intressanta arbetsuppgifter, bra arbetskamrater och personlig utveckling. Tyvärr delar inte studenterna den synen. De förväntar sig varken goda karriärmöjligheter eller särskilt intressanta arbetsuppgifter om de tar jobb i kommunerna. De vet också att lönerna ligger lågt.

Jonas Karlsson, ansvarig för chef- och ledarskapsfrågor på SKTF, genomförde årets personalchefsbarometer.

Vad ser ni för trender i undersökningarna?
– De negativa fördomarna runt offentlig sektor som arbetsgivare bland unga är stora. Kommunerna har många bra erbjudanden men de har ännu inte fått fart på det strategiska arbetet.

Hur omfattande är generationsväxlingen?
– Ungefär 645 000 anställda i offentlig sektor kommer att lämna arbetsmarknaden fram till år 2025 och enligt arbetsförmedlingens prognoser kommer det att saknas cirka 180 000 personer. Dessutom behövs många gånger ny kompetens också.

Varför är problemen störst bland ingenjörer?
– Tekniker och ingenjörer har under en längre period varit en bristvara. Konkurrensen om arbetskraften är extra tydlig och då räcker kommunernas attraktionskraft inte alltid till.

När kommer vi att se konsekvenserna av det?
– Det smyger sig sakta på, men vi tror att kommunerna kan vända trenden. För att klara av att rekrytera den bästa arbetskraften behöver de bli bättre på ett antal områden: tydlighet, marknadsföring, generationsväxlingsprogram och ledarskap.

Hur ska den marknadsföringen se ut?
– Det finns otroligt spännande och kvalificerade arbetsuppgifter i kommunernas tekniska förvaltningar. Men man måste bli bättre på att tala om det, och jobba strategiskt med sitt varumärke som arbetsgivare. I viss mån vänder sig kommunerna till högskolorna redan i dag, men de borde göra det i ännu högre utsträckning.

Läs mer:
» Hela undersökningen från SKTF

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

Ingenjörslönerna ökade rejält under 2023 och om 11 månader är det dags för en ny avtalsrörelse. Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer tror att förhandlingsläget kan bli gynnsamt.  
Fler artiklar