Ingenjörsbrist hjälper äldre att få jobb

När det blir svårt att rekrytera kan arbetsgivarna tänka sig att anställa även 50+. Det visar ny statistik från Trygghetsrådet.

När det blir svårt att rekrytera kan arbetsgivarna tänka sig att anställa även 50+. Det visar ny statistik från Trygghetsrådet, TRR.

Andelen uppsagda tjänstemän över 50 år som har fått ett nytt jobb har ökat med tio procentenheter jämfört med samma tid förra året, meddelar rådet.

– Vår prognos under 2011 är att ungefär 1 400 tjänstemän per månad kommer att lämna TRR och gå vidare i sina karriärer. I mars ligger den siffran på nästan 1 900, vilket är 500 fler än prognosen. Dessa siffror, tillsammans med TRR:s resultat med till och med 90 procent i nytt arbete i ett flertal län, talar för att högkonjunkturen nu tar fart, säger Carl-Gustaf Leinar, vd för TRR i ett uttalande.

Carl-Gustaf Leinar. Foto: TRR.

Över huvud taget fortsätter arbetsmarknaden att förbättras för privatanställda tjänstemän och antalet uppsagda som har sökt hjälp hos TRR har halverats sedan första kvartalet 2010.

Växande branscher är enligt TRR gruvnäring, verkstadsindustri, it-sektorn och byggföretag. Och det är bland annat ingenjörer som behöver nyanställas när företagen växer. Ingenjörsbristen beskrivs på sina håll som ett allvarligt hot mot den ekonomiska utvecklingen.

– Enligt TRR Rekryteringsservice är ingenjörer och ekonomer de mest efterfrågade yrkeskategorierna, säger Carl-Gustaf Leinar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar