"Man lär sig ofta mer av misstagen"

Akbar Seddigh. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Att vara tydlig och att delegera utan att abdikera tycker Akbar Seddigh är bra egenskaper hos en chef. Om chefen springer på allt själv tyder det på en dålig organisation.

Att vara tydlig och att delegera utan att abdikera tycker Akbar Seddigh är bra egenskaper hos en chef. Om chefen springer på allt själv tyder det på en dålig organisation.

Efter en vecka på sitt första jobb, Sveriges Geologiska Undersökningar, råkade Akbar Seddigh i ett våldsamt gräl med sin chef, Allan Danielsson.

– Jag minns att jag frågade honom om han skulle ut genom fönstret eller genom dörren! Men han var en fantastisk chef. Kunnig, begåvad, förnuftig och rak. Han tog inga hänsyn utan sade precis vad han tyckte. Och han lät alla andra säga vad de tyckte också. Det är väldigt viktigt att en chef är tydlig, det värsta som finns är när man ska tolka folk.

Akbar Seddigh. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Men att vara rak kräver att det finns en tolerans för det. Akbar Seddigh ordnade det genom att själv snart bli chef.

Sitt första chefsjobb fick han som nybakade kemist (han tog aldrig alla poäng i civilingenjörsexamen) efter bara några månader på SGU. Relationen med chefen där behöll han länge.

– Han blev som en mentor som jag kunde be om råd även när jag hade lämnat SGU. Min far var ju kvar i Iran.

I dag är Akbar Seddigh en svensk styrelseräv, belönad med guldklubban och med drygt 30 års erfarenhet av chefs- och ledarskap.

– KTH var en bra utbildning men man ska inte överdriva det här med ledarskapsutbildningar. Mycket måste man lära sig genom erfarenhet. Man lär sig om man vistas i en kompetent och dynamisk miljö. Men mycket beror också på personliga egenskaper.

Och det måste man som chef vara ytterst uppmärksam på. ”Talent management”, rekrytering, och att ta vara på de förmågor man har är en av de viktigaste uppgifterna i ett företag.

– Man ser vilka som tar ansvar och engagerar sig. Men en dålig besättning kan inte få den bästa båten att vinna. Många premierar experterna genom att ge dem chefsjobb men det blir sällan bra.

Att kunna handskas med människor och få dem att trivas ser han som en ledares största uppgift.

– Folk ska komma med glädje till jobbet och känna sig uppskattade. Gör de det har du lyckats som chef. Vi är för koncentrerade på vad folk inte har men alla är bra på någonting. Alla är bra på något. Om ni sätter mig att programmera får ni noll resultat för jag kan inte det.

Akbar Seddigh har varit med vid många chefstillsättningar och tycker att just de mjuka kriterierna är de svåraste att bedöma.

– Utbildning, javisst. Men hur människor sedan fungerar i olika situationer är svårt att utläsa ur ett cv eller rekommendationsbrev. Jag har misstagit mig men då har det inte varit fel på personen utan kanske på uppdraget. Och vi måste lära oss att berömma den som tar ett svårt uppdrag, inte straffa den som misslyckas. Man lär sig ofta mer av misstagen än av framgångarna.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar