Norsk oljekonsult anställer i Göteborg

Det norska oljekonsultföretaget Aker Solutions har öppnat ett kontor i Göteborg. Enligt Endre Johansen, företagets kommunikationschef, behöver de ingenjörer.

Det norska oljekonsultföretaget Aker Solutions har öppnat ett kontor i Göteborg. Enligt Endre Johansen, företagets kommunikationschef, behöver de ingenjörer.

Vad är Aker Solutions?
– Vi levererar tjänster för ökad utvinningsgrad och livslängd på installationer inom olje- och gasindustrin.  Vi omsätter 35 miljarder norska kronor och har cirka 17 000 anställda i ett trettiotal länder. 

Varför etablerar ni ett kontor i Göteborg?
– Vi tror att Göteborg är en bra plats att bygga upp ett ingenjörsteam för undervattensteknik. Staden har flera stora teknikföretag med ingenjörer som kan erbjuda den expertis och kapacitet vi behöver. Regionen har också flera välrenommerade högskolor och universitet som också kan vara en bra källa för rekrytering. 

Hur många ingenjörer anställer ni?
– Vi har i dag 13 anställda på det nya kontoret i Frölunda utanför Göteborg. Vi räknar med att vara ett femtiotal, varav cirka 45 ingenjörer, vid slutet av 2012. Vi överväger också att flytta till ett nytt kontor närmare Göteborgs centrum. 

Varför behöver ni så många ingenjörer?
– Den globala marknaden för undervattensteknik inom olje- och gasutvinningen väntas växa avsevärt under de kommande årtiondena, med betoning på djupt och extremt djupt vatten. Då blir tillgången på skickliga ingenjörer avgörande. 

Vilka sorters ingenjörer letar ni efter?
– Maskiningenjörer, elektroingenjörer, processingenjörer, konstruktörer och experter på undervattensteknik, men även projektledare och experter inom anbudsförfarande. 

Vad kommer de att jobba med?
– Alla typer av undervattensteknik, från borrhålsventiler till undervattenspumpar, processanläggningar och system för att koppla ihop installationer på havsbotten. Dessutom jobbar vi med stöd för upphandlings- och forskningsarbete. 

Varför växer marknaden för djuphavsutvinning?
– Den lättfångade oljan är borta, säger många i branschen. När oljeindustrin fick sitt genombrott utvanns oljan på land eller på grunt vatten. I dag opererar vi på ned till 3 000 meters djup. Det kan bli ännu djupare i framtiden.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar