Sex av tio it-företag vill nyanställa

Trots de negativa tongångarna i samhället i övrigt planerar hela 60 procent av it-företagen att nyanställa, visar en undersökning från It- & Telekomföretagen.

Trots de negativa tongångarna i samhället i övrigt planerar hela 60 procent av it-företagen att nyanställa, visar en undersökning från It- & Telekomföretagen.

Att arbetsmarknaden som helhet just nu präglas av oro för framtiden har väl gått få förbi. Och oron har påverkat även it- och telekomsektorn – men kanske inte i så stor utsträckning som man skulle kunna tro.

– Vi ser att den oro som återigen råder på marknaden har fått genomslag hos företagen och speglar en annorlunda attityd bland respondenterna jämfört med för ett halvår sedan. Då uppgav 80 procent att de hade för avsikt att nyanställa. Nu har denna siffra sjunkit till knappt 60 procent, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för It- & Telekomföretagen inom Almega, i ett pressmeddelande.

Efterfrågan på kompetens inom it- och telekom. Källa: IDC 2011. (Klicka på bilden för större version)

I undersökningen konstateras också att nära hälften av företagen upplever en brist på it-arkitekter. Lika många företag upplever att det finns för få produkt- och systemutvecklare, och knappt 40 procent tycker att det finns otillräckligt med teknikspecialister. Men även här är tendensen att behovet har sjunkit något.

– Även om det fortfarande råder brist inom de flesta kompetensområdena så ser vi att det råder balans i allt fler företag, säger Anne-Marie Fransson.

Undersökningen baseras på en enkät som skickats ut till samtliga drygt 1000 medlemsföretag inom It- & Telekomföretagen.

Läs mer:
» Sammanfattning av undersökningen (pdf)

Peter Alestig Blomqvist

2 kommentarer

  • Laban

    Om man skiljer på ”IT-arkitekter” och andra, har man problem.
    Det är bara byråkrater, som inte kan programmera, som tror man måste dela upp arbetet på detta sätt. Sådana ”projekt” misslyckas ofta.

    21 oktober 2011
  • Nils

    Vadå nyanställa? De vill ju bara ha 25-åringar.

    21 oktober 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar