”Sist in först ut” kan ha gjort sitt

Turordningsreglerna för tjänstemän kan vara på väg att förändras. I går meddelade PTK och Svenskt Näringsliv att de i början av nästa år ska påbörja förhandlingar om nya turordningsregler – och att regeln sist in först ut kan komma att avtalas bort.

Turordningsreglerna för tjänstemän kan vara på väg att förändras. I går meddelade PTK och Svenskt Näringsliv att de i början av nästa år ska påbörja förhandlingar om nya turordningsregler – och att regeln sist in först ut kan komma att avtalas bort.

– I dag har du ingen trygghet i anställningsåren. Det är inte så det ser ut. Tryggheten har du i den kompetens du har, att du har rätt kompetens. Det måste vi som samhälle, företag och individer vänja oss vid, sade Cecilia Fahlberg, ordförande för tjänstemannafackens paraplyorganisation PTK, vid onsdagens pressträff.

Frågan om vem som ska få gå och vem som ska få stanna vid neddragningar är en klassisk stridsfråga mellan arbetsmarknadens parter. Facken har länge slagit vakt om turordningsreglerna, som ofta är den ”stupstock” som förhindrar att företagen gör godtyckliga uppsägningar. Näringslivets representanter menar däremot att ”sist in först ut” ofta tvingar företagen att säga upp personal de egentligen vill behålla.

– Det som framför allt är frustrerande för många företag är att man inte kan behålla personer med rätt kompetens. Efter en neddragning är det viktigt att företagen kan behålla den kompetens som krävs för att verksamheten kan bedrivas med bästa möjliga konkurrenskraft, sade Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, vid pressträffen.

Även tidigare har de fackliga organisationerna och näringslivets representanter försökt hitta andra lösningar än dagens när det handlar om vilka som ska drabbas av neddragningar på ett företag – men misslyckats. Det var också ett av skälen till att det inte blev något nytt Saltsjöbadsavtal mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO i början av 2009.

Nu gör alltså två av parterna ett nytt försök, utifrån den gemensamma rapport om hur LAS fungerar som man presenterade i somras.

Men PTK kommer inte utan vidare att lätta på turordningsreglerna. Man kräver till exempel att de omställningsavtal som i dag gäller fastanställda, och som ger dem rätt till bland annat utbildning så de lättare kan komma vidare till ett nytt jobb vid uppsägningar, ska gälla fler.

– Det viktigaste är att fler ska omfattas av omställningsavtalet. Det gäller inte minst gruppen tidbegränsade anställningar, som har ökat de senaste åren, sade Cecilia Fahlberg.

Även sjukskrivna bör omfattas av framtida omställningsavtal, tycker PTK. Och Svenskt Näringsliv säger sig också vara beredda att bredda gruppen som omfattas av avtalen.

Men även om PTK nu alltså öppnar för att turordningsreglerna kan komma att luckras upp något, så ska det inte bli hur lätt som helst för ett företag att säga upp vilka de känner för vid neddragningar, menar PTK.

– Det är viktigt att vi har rättssäkerhet och trygghet. Sedan få vi ser hur vi kommer att landa i förhandlingarna, sade Cecilia Fahlberg.

Och på Svenskt Näringsliv delar man uppfattningen om att rättsäkerheten måste behållas även i framtida överenskommelser.

– Vi måste ha regler som ger en bra balans mellan tjänstemännens behov av trygghet och tydlighet, men också företagens behov av att kunna köra verksamheten så effektivt som möjligt efter en neddragning, säger Christer Ågren.

Förhandlingarna om ett nytt avtal kommer att inledas i april 2012, och förhoppningen från båda parterna är att de har nått fram till ett nytt avtal innan årets slut.

Läs mer:
» Företagen tycker Las kostar för mycket (ingenjoren.se 10/8 2011)
» ”Nämnd bör ersätta turordningsregler” (ingenjoren.se 16/5 2011)

Peter Alestig Blomqvist

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar