Kan 18-månaders bebisar räkna?

Foto: Virginia Slaughter/University of Queensland.

Forskare har kommit fram till att barn redan vid 18 månaders ålder förstår konceptet med att räkna. Men bara tre månader yngre bebisar verkar däremot vara likgiltiga till räknandet, enligt studien.

18 månaders bebisar förstår konceptet med att räkna.Foto: University of Queensland - Virginia Slaughter

Forskare har kommit fram till att barn redan vid 18 månaders ålder förstår konceptet med att räkna, medan tre månader yngre bebisar verkar vara likgiltiga till räknandet.

I undersökningen tog man hjälp av två olika videor och kollade på skillnaden mellan hur en 15 månader gammal och hur en 18 månader gammal bebis reagerade.

På den första videon visades 6 olika fiskar, en person pekade och räknade högt alla fiskar. På den andra videon var det återigen 6 olika fiskar men de räknade bara två.

Mellan de 15 månader gamla bebisarna visades ingen skillnad på hur de påverkades av de båda videorna, men de 18 månader gamla bebisarnas resultat visade att de tyckte bättre om den videon där de räknade alla fiskar. Därför kan man säga att 18 månader gamla bebisar förstår konceptet med att räkna, menar forskarna.

Undersökningen prövades på 36 barn och den undersöktes av forskare vid University of Queensland i Australien. Studien publicerades i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Läs mer:
» Hela studien ”Learning to count begins in infancy: evidence from 18 month olds’ visual preferences” (pdf)

Veronika Nerbe

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar