Svårt hitta miljövänligaste läsningen

Det är inte säkert att det är mer miljövänligt att läsa nyheter, böcker och magasin digitalt än på papper. Svaret beror helt på hur mycket du läser och skriver ut.

Det är inte säkert att det är mer miljövänligt att läsa nyheter, böcker och magasin digitalt än på papper. Svaret beror helt på hur mycket du läser, skriver ut, med mera.

Det är IVL som på uppdrag av Grafiska företagens förbund har tittat närmare på hur klimatsmart det är att använda tryckta medier jämfört med digitala. Och det går inte bara utifrån tekniken att säga vad som är bäst.

– Om man minskar läsandet av e-böcker på en läsplatta från 24 till 10 böcker per år innebär det att e-boken går från att vara det mest klimatsmarta alternativet till det minst fördelaktiga, säger Andreas Öhman, IVL.

I rapporten The Power of Print inventerar han nio studier om tryckta och digitala mediers miljöpåverkan. För tryckta medier är parametrar som pappersproduktion, tryckteknik, distribution och avfallshantering tunga poster i klimatpåverkan. För e-läsarna är lästid, energieffektivitet och elmixen viktiga.

– Det här är enormt snårigt och svårt att räkna på, säger Andreas Öhman. Det enda jag kan säga är att det inte är självklart att det ena eller andra är mer klimatsmart utan att det beror helt på omständigheterna.

Digitala medier kan ju läsas på många olika sorters e-läsare, allt ifrån stationära datorer till smarta telefoner.

– Allt fler läser nyheter i telefonen numer men det finns inga studier om sådana än, säger Andreas Öhman. Det finns helt enkelt väldigt många detaljer kvar som man skulle kunna studera i den här frågan. En annan är ju hur pepperet respektive e-läsarna återvinns när man har läst färdigt.

Läs mer:
» Hela studien ”The Power of Print” från IVL.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar