687 000 ingenjörsjobb borta på tio år

På ett enda årtionde har USA förlorat över en fjärdedel av sin högteknologiska tillverkningsindustri till Asien, och framför allt Kina. Motsvarande 687 000 ingenjörsjobb har flyttat utomlands, skriver Washington Post.På ett enda årtionde har USA förlorat över en fjärdedel av sin högteknologiska tillverkningsindustri till Asien, och framför allt Kina. Motsvarande 687 000 ingenjörsjobb har flyttat utomlands, skriver Washington Post. 

Det är en ny rapport från amerikanska National Science Board som slår fast att det blivit allt vanligare att högteknologiska företag flyttar såväl högteknologisk produktion som forskning och utveckling till Asien.

Kompetensen i framför allt Kina ökar i ett rasande tempo – på ett årtionde har till exempel antalet ingenjörer med doktorsgrad mer än dubblerats och överstiger nu med bred marginal antalet i USA.

Trenden speglas tydligt i de USA-baserade multinationella företagen – under samma period har företagens utlandsanställda forskare också mer än dubblerats.

I rapporten konstateras att USA:s position som världsledande när det gäller forskning och utveckling är mer hotad än någonsin tidigare – mycket på grund av den utveckling som skett i Asien, skriver Washington Post, som citerar rapporten:

”I de flesta aspekter av vetenskaplig och teknisk verksamhet, fortsätter USA att behålla sin ledande ställning. Men det har skett en gradvis urholkning av den positionen på många specifika områden”.

Det må vara en dyster bild som målas upp av rapporten, men det finns ändå ljusglimtar. I takt med att fler blir högutbildade i Kina och andra asiatiska länder, och allt mer forskning och utveckling flyttas dit, så ökar också arbetarnas löner och närmar sig dem i USA.

Om löneutvecklingen i Kina fortsätter som den gjort de senaste åren, kommer snart kostnadsfördelen med att placera forskning och utveckling i landet att ha ätits upp.

”Kinas överväldigande kostnadsfördel över USA sjunker snabbt”, konstaterar man i rapporten.

Läs mer:
» Hela rapporten från National Science Board (engelska)

Peter Alestig Blomqvist

Källa: Washington Post/Ingeniøren

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar