”Det här är det svåraste jag har gjort”

I årets första nummer av Ingenjören kan du bland annat läsa om innovationsforskaren Susanna Bill, som sade upp sig från sin fasta tjänst för att satsa på att som enskild företagare hjälpa företag att bli mer innovativa.

Du får också följa med Uppsala-teknologerna som tävlar i den omdebatterade tekniken syntetisk biologi. Genom att pussla ihop gener och på så sätt skräddarsy organismer efter våra behov hoppas en del att syntetisk biologi ska lösa energiproblem och hjälpa oss bota sjukdomar, medan andra fruktar att tekniken snarare kommer att bidra till biologisk terrorism.

Missa inte heller vårt reportage från Japan, där man i allt större utsträckning lämnar plånboken hemma och betalar med chip inbyggda i mobilerna, eller Stockholm Water Prize-vinnaren Tony Allans text om virtuellt vatten, ett begrepp som han hoppas ska få oss att förstå hur all vår konsumtion påverkar vattenbeståndet i världen.

Klicka på omslaget till höger för att läsa tidningen här på webben.

Långt från drömjobbet

Guiden i nr 1 2012 handlar om första jobbet. Vi får träffa några unga ingenjörer som fick stora problem på sina första jobb, med chefer som inte stöttade eller okvalificerade arbetsuppgifter. Vi besöker också arbetsplatsen som står allra högst på önskelistan hos dagens teknologer, och får tips om hur man ska läsa av de sociala koderna på en ny arbetsplats.

Vi kollar också lite i lönestatistiken för unge ingenjörer, och kan konstatera att det finns stora pengar att tjäna på att byta jobb under sina första år på arbetsmarknaden.

Klicka på omslaget till höger för att läsa Guiden i pdf-form.

Extramaterial

Extramaterial till nr 1 2012 hittar du här.

Tidigare nummer av Ingenjören hittar du under Arkiv i menyn här ovan.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar