Vilka drömmar har vi om framtiden?

Fem frågor till Mike Hulme, professor i Klimatförändringar vid University of East Anglia och författare till bästsäljaren ”Why We Disagree about Climate Change”.

Mike Hulme, professor i Klimatförändringar

Du deltar i en workshop här på AAAS i Vancouver som heter Beyond Climate Models. Är det något fel på klimatmodellerna?

– Om målet med forskarnas arbete bara är att få nästa IPCC-rapport riktigt bra så tror jag att vi missar något viktigt. Det finns en allmän utmattning när det gäller forskarrapporter om klimatförändringarna. Det är svårt att förhålla sig till alla dessa ”läget är värre än vi trodde-nyheter”. Vi måste börja kommunicera på ett annat sätt och ta hänsyn till människors framtidsdrömmar, hopp och förväntningar vi har för oss själva och för våra barn.

Hur då?

 Vi måste tala om vilket samhälle vi vill ha och hur det går ihop med förutsägelserna vad gäller klimatet. Alla har ett förhållande till klimatet och det är en väldigt komplex fråga.

Innehåller klimatfrågan i sig en kritik av vårt samhälle?

– Det finns en politisk dimension i det här som man inte kan bortse ifrån. Tidigare miljöfrågor som DDT eller ozonnedbrytningen var enklare. Det var lätt att finna konsensus om vad som behövde göras. Nu står vi inför ett problem som är en riktig utmaning för de västliga demokratierna som vi känner dem i dag. Det här är inte något vi kommer fixa genom att ta bort ett ämne ur isoleringen i våra kylskåp.

– Jag skulle vilja att vi frågade oss vad klimatförändringarna kan göra för oss. Det finns möjligheter i det här som vi kan ta till vara.

Har du själv ändrat något i ditt sätt att leva för att inte bidra till klimatförändringarna?

– Ja. Min fru och jag har tagit ett stort beslut för att inte våra utsläpp ska bli för stora. Vi ville båda ha fyra barn men vi har ett. Det är nog det mest betydelsefulla beslut vad gäller personlig klimatpåverkan man kan ta. Och varför ska alla ha många barn – är en planet med nio miljarder bättre än en med sju?

– För att provocera mina studenter brukar jag säga att jag ska räkna ut hur mycket utsläpp jag har sparat på det här sättet och sälja utsläppsrätterna.

Allvarligt?

– Nej. Men man kan leka med tanken. Du har två barn jag har ett. Kan jag flyga dubbelt så mycket som du då?

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar