Invandrade ingenjörer flygs till Kiruna

 
LKAB har stora rekryteringsbehov och svårt att få tag i all kompetens man behöver. I dag anländer ett tjugotal arbetssökande invandrare – ingenjörer och geologer – till Kiruna för intervjuer och guidade turer i gruvan och staden.
LKAB har stora rekryteringsbehov och svårt att få tag i all kompetens man behöver. I dag anländer ett tjugotal arbetssökande invandrare – ingenjörer och geologer – till Kiruna för intervjuer och guidade turer i gruvan och staden.

LKAB expanderar kraftigt och räknar i år med att anställda omkring 300 personer. Fram till 2015 är rekryteringsbehovet omkring 1200 personer.

– Många yrkesgrupper kan vi utan problem rekrytera lokalt men ingenjörer och geologer är svårare att få tag i. Därför måste vi se oss omkring i hela landet och även utomlands. Geologerna är den största bristgruppen och nyligen rekryterade vi en från Tyskland och en från Island, säger Mikael Pudas, personchef på LKAB.

Företaget samarbetar också med Arbetsförmedlingen och tillsammans med satsningen Nationell matchning anländer i dag ett tjugotal ingenjörer och geologer – alla arbetssökande invandrare – till Kiruna.

– Vi måste ta vara på all den kompetens som finns hos våra nyanlända och våga ge dem chansen. LKAB visar att de har rätt attityd. Gruvnäringen är dessutom en starkt växande bransch som behöver den här kompetensen, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Under två dagar är alla i gruppen inbokade på varsin anställningsintervju. Dessutom kommer de att få se gruvan, Ishotellet i Jukkasjärvi, information om branschen och göra en rundtur i Kiruna stad.

– Alla som kommer är noggrant matchade mot våra kompetensbehov. Ingen har arbetat inom gruvnäring men vi det ser vi inte alls som ett problem. Vi är intresserade av ingenjörer med erfarenhet från processer inom andra industrier, de kan bidra med nya infallsvinklar, säger Mikael Pudas.

Etapp två i projektet kommer att bli en mer omfattande anställningsintervju om ett par veckor med de personer som företaget väljer att gå vidare med.

Nationell matchning är ett projekt som drivs av Arbetsförmedlingen. Syftet är att underlätta för invandrare med yrkeskunskaper (inklusive akademiker) utan tidigare erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden att hitta arbete i linje med sin utbildning, sina yrkeskunskaper och sin erfarenhet.

– Det här projektet ser vi som en fantastisk möjlighet för att hitta de kompetenser vi behöver för att kunna fortsätta att växa, säger Mikael Pudas.

1 kommentar

  • Fd Kirunabo

    LKAB har tyvärr glömt en viktig sak när det gäller möjlighet att rekrytera kvalificerad arbetskraft till Kiruna – det finns inga bostäder!! Vem vill bo i en barack eller i en husvagn vid minus 30 grader?
    Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att flytta ”hem” igen men var ska jag och min familj bo?

    22 mars 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar