DN:s kolumn ”Ställ inte klimatet mot handel” den 2 april om EU:s skatt på flygutsläpp illustrerar problemen med komplexa frågor väldigt bra. Kan vi inte fixa den optimala lösningen genast så gör vi hellre ingenting.
Jag har en släkting som konsekvent vägrar att köpa KRAV eller Fair Trade eller över huvud taget något miljömärkt eftersom hen inte är hundra procent säker på att märkningarna är fullständigt rättvisa och heltäckande. Under handelsbojkotten mot Sydafrikas apartheid-regim öppnade hen skrockande burkar med Cools sydafrikanska aprikosmarmelad – hur skulle hen kunna vara säker på att sydafrikanerna verkligen var emot apartheid, och vilka sydafrikaner? På liknande sätt ifrågasätter nu icke-EU-medlemmar det nya systemets utformning samtidigt som de ingalunda driver på arbetet för ett globalt, och bättre system. Det hedrar EU att unionen står upp för att även flyget måste betala för sina utsläpp.
I väntan på lösningen gör vi… inget
By Jenny
SENASTE NYTT
Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.
Manifestation mot villkoren för utländska forskare
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.
Vad är min övertid värd?
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.
Det här är frågorna om semester som många ställer nu
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.
Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.
Tre metoder som tar udden av stressen
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.
Kreativa ingenjörer gör vetenskap spännande för alla
Att göra vetenskap begriplig är utmaningen som inspirerar forskningsingenjörerna Magnus Lindgren och Gabrielle Beans Picón på Curiosum i Umeå. Läs vad de gör på jobbet.
INGENJÖRSKARRIÄR
VI REKOMMENDERAR
Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.
TOPPLISTA
Här är de mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2021:
1. Så här bemöter du chefens argument under lönesamtalet
2. Så hög är livslönen för ingenjörer
3. Så hög blev antagningspoängen till ingenjörsutbildningarna i höst
4. Fem råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre
5. Sex smarta tips för hemmakontoret
6. Så mycket tjänar IT-topparna - och några andra
7. Se till att du får rätt lön på första jobbet
8. Så mycket tjänar bolagscheferna
9. Så skiljer sig ingenjörernas löner mellan länen
10. Så höga (låga?) är konsultpriserna
Vill du se en längre lista? Här är också plats 11-30.
2. Så hög är livslönen för ingenjörer
3. Så hög blev antagningspoängen till ingenjörsutbildningarna i höst
4. Fem råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre
5. Sex smarta tips för hemmakontoret
6. Så mycket tjänar IT-topparna - och några andra
7. Se till att du får rätt lön på första jobbet
8. Så mycket tjänar bolagscheferna
9. Så skiljer sig ingenjörernas löner mellan länen
10. Så höga (låga?) är konsultpriserna
Vill du se en längre lista? Här är också plats 11-30.
Att från UE tvinga på Kina och USA nya CO2 skatter kommer att leda till handelskrig och bygger på mycket osäkra prognoser om CO2’s påverkan på klimatet. Vid vårt inträde i EU var jag mycket possitiv till denna organisation men det har svängt. När de ska lägga sig i och detaljstyra allt blir det absurt. Senast fick jag höra att EU inte tillåter att barnens fjädergungor placeras i den vanliga sandlådan med kak-sand utan det måste vara en grövre sand som inte är så kompakt att trilla i. Snacka om sandlådepolitik!