Sex av tio vill läsa vidare på högskola

Sextio procent av svenska gymnasieelever i avgångsklasserna planerar att läsa vidare på högskolan. Det populäraste ämnet bland killarna är teknik, medan tjejerna har vård och omsorg som sitt populäraste ämne, enligt ny statistik från SCB.
Sextio procent av svenska gymnasieelever i avgångsklasserna planerar att läsa vidare på högskolan. Det populäraste ämnet bland killarna är teknik, medan tjejerna har vård och omsorg som sitt populäraste ämne, enligt ny statistik från SCB.

Teknik må vara populärast hos killarna, men så enormt intresse handlar det ändå inte om. 17 procent har teknik som sitt planerade förstahandsval, och tio procent vill läsa datateknik. Och trots alla kampanjer för att locka fler tjejer till ingenjörsutbildningarna är det bara tre procent av de kvinnliga gymnasisterna som vill välja teknik och en procent som vill läsa datateknik.

Bland tjejerna är istället vård det populäraste ämnet med tolv procent intresserade, konstaterar SCB i rapporten.

De gymnasister som går ut från det naturvetenskapliga programmet och från teknikprogrammet planerar i högre grad än gymnasister på andra program att söka till en högskoleutbildning som leder till ett visst yrke, i stället för att söka fristående kurser. De gymnasister som har uppgett att de inte vill läsa vidare alls, vill i första hand arbeta i stället. Över hälften av dem som inte vill läsa vidare uppger att de är skoltrötta.

Förutom teknik och vård är ekonomi och samhällsvetenskap populära ämnen. Göteborgs Universitet, Lunds Universitet, Uppsala Universitet och KTH är populärast bland högskolorna.

Läs mer:

» SCB:s rapport Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2011/12 (pdf)

 

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar