Rör inte min radio!

Så var det bevisat. Jag är i grunden teknikfientlig. En bakåtsträvande nörd som inte ser det positiva i utvecklingen. Jag har separationsångest.
I mitt badrum står en tingest med en avbruten antenn på. Framsidan är liksom räfflad och den vilar på ett litet utfällbart stöd av smutsig plast. Jag fick den någon gång sent 80-tal när jag tog en prenumeration på tidningen L’Express. Sedan dess har den dagligen levererat P1 till mig när jag yrvaket står framför spegeln eller försöker undvika att mina tidskrifter blir våta i badet.
Nu är det slut.
Inte för att denna utmärkta apparat, som måste vara något av varje vinsthungrande tillverkares mardröm, har fallit för ålderstrecket eller måste desinficeras ut ur de levande bakteriehärdarnas värld. Nej, teknikskiftets lieman skymtar.
Med sig kommer den även att ta min underbara, dynamo-och soldrivna blå plastradio från MOMA som min man är så avundsjuk på, och den fantastiska retroapparaten jag har i köket och som vi köpte innan vi flyttade ihop. Vad ska ersätta dem? Ett system av ettor och nollor – nollor tycker jag. Min svärmors fantastiska lilla radio på landet, en klassiker från 60-talet, en rektangulär låda med fyra knappar och en ratt. Suck. Allt var bättre förr. I framtiden kommer jag likt de stockholmska trädmördarna irra längs raderna av digitalradioapparaterna på El-giganten (om de inte har hunnit gå i kk) utrustad med giftampuller att i ett obevakat läge klämma in i de förhatliga tingestarna. Revenge! 
Stockholm Motala, over and out.

2 kommentarer

  • Thomas

    Hur kommer det sig att en teknikfientlig person får bli chefredaktör för en en ingenjörstidning? DAB+ är överlägsen FM radio på alla sätt och vis. Billigare utsändningar, bättre mottagning utan brus, bättre ljudkvalitet, plats för fler kanaler i luften, plats för andra tjänster än bara ljud (video/tv, trafikinfo, EPG, slideshow, text, etc etc).

    Sverige är ett ingenjörsland. Vi har alltid varit snabba på ny teknik och det är delvis detta som givit oss det välstånd vi har idag. Att då se chefredaktören för Sveriges Ingenjörers tidning uttala sig så negativt om en teknikbransch tycker jag är sorgligt. Dessutom så ligger den världsledande leverantöreren av sändningsutrustning (head end equiptment) för DAB/DAB+ i just Sverige men det verkar inte Jenny Grensman ta hänsyn till. Bara hon får fortsätta lyssna på FM så är allt frid och fröjd.

    Nej en representant för ingenjörer i Sverige borde istället vurma svenska teknikbolag och omfamna ny teknik!

    Fotnot:
    Företaget heter Factum Electronics och ligger i Linköping.

    02 juni 2012
    • Jenny

      Hej Thomas – nostalgi kan drabba även den som arbetar för Sveriges Ingenjörer. Och vem vill slänga väl fungerande grejer? Å andra sidan kanske det inte blir ett problem – kanske tar teknikskiftet sådan tid att mina gamla radioapparater ger upp. Har jag riktig tur kommer det snygga, vevbara DAB-radiomottagare med solceller och genomskinliga höljen! Drömmen vore att kunna koppla dem till motionscykeln på Friskis och Svettis.
      Vänliga hälsningar
      Jenny

      04 juni 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar