Lättare för män att göra karriär

I Sacos nya rapport Olika måttstockar- om jämställdhet, karriär och chefskap diskuterar utredare Charlotta Krafft akademikers förväntningar och förutsättningar för karriär och chefskap.

 I Sacos nya rapport Olika måttstockar- om jämställdhet, karriär och chefskap diskuterar utredare Charlotta Krafft akademikers förväntningar och förutsättningar för karriär och chefskap.

Rapporten är en sammanfattning av Sacos fleråriga arbete kring jämställdhet och karriärfrågor och materialet bygger bland annat på intervjuundersökningar och enkäter.

Bland Sacos cirka 470 000 medlemmar har 140 000 någon typ av chefs- eller ledarroll. Eftersom chefens sätt att agera är en viktig arbetsmiljöfråga har Saco genom sitt jämställdhetsarbete velat öka fokus på chefs- och ledarskapsfrågor samt diskutera varför så många akademikerkvinnor ”slår i glastaket”, det vill säga varför de når till en viss position men inte längre i en organisation.

I rapporten fokuserar Charlotta Krafft på hur kvinnor respektive män bedöms av sina chefer och vad könet spelar för roll för utvecklings- och karriärmöjligheterna på arbetsmarknaden. Och skillnaden är stor.

Exempelvis utgör kvinnorna 30 procent och männen 70 procent av samtliga chefer i privat och offentlig sektor. Bland yngre personer som inte fått barn är fördelningen med ansvar mellan män och kvinnor på chefsposition lika. Men, vid 30-års ålder inträffar något, de kvinnliga cheferna får inte fler anställda medan männens antal anställda fortsätter att öka för att nå en topp när chefen närmar sig 40-årsåldern.

Charlotta Krafft. Foto: Peter Rosén.

Charlotta Krafft förklarar denna skillnad som en konsekvens av familjebildning vilket är en tid då främst kvinnorna stannar hemma med barnen. Det är också kring denna period som de stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor uppstår. Från och med 30-årsåldern får männen ett lönemässigt försprång som de sedan behåller fram till och med pensionen.

För er som vill läsa hela rapporten finns den att ladda ner eller beställa här.

Charlotta Krafft jobbar med jämställdhetsfrågor på Saco och har gett ut följande rapporter inom samma ämnesområde: Tusentals små beslut, Mer lika än olika och Renhårigt.  Samtliga går att ladda ner på Sacos hemsida.

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar