Ingen examen = inget jobb i Kina

Villkoren för utlänningar som vill arbeta i Kina har skärpts. Lång erfarenhet räcker inte. Saknar du examen kan du nekas arbetstillstånd. Det kan drabba svenska företag med verksamhet i Kina eftersom många erfarna anställda i svenska företag saknar examen.Villkoren för utlänningar som vill arbeta i Kina har skärpts. Lång erfarenhet räcker inte. Saknar du examen kan du nekas arbetstillstånd.

Den bransch där åtstramningen i attityd till utländsk arbetskraft märks tydligast är revision där andelen anställda med utländsk examen inte får överstiga 20 procent år 2017. Delägare i utländska revisionsfirmors lokalkontor måste också vara kinesiska medborgare.

Enligt uppgifter i kinesisk media arbetar runt 600 000 utlänningar i Kina i dag som experter eller som vanliga anställda. Reglerna om examen(minst kandidat), ålder(under 60) och erfarenhet (minst två år) har funnits länge men enligt ett nyhetsbrev om kinesisk arbetsmarknad har de inte tillämpats fullt ut tidigare. Åtstramningen är en följd av Kinas strävan att utveckla sin egen ekonomi och röra sig uppåt i värdekedjan från tillverkning av lågkostnadsprodukter till mer avancerade produkter.
Det finns också en växande arbetslöshet bland unga kinesiska akademiker.

För svenska akademiker uppges det att kravet på examen är det största hindret. I stora svenska industriföretag finns det många anställda som inte har någon formell examen men som med åren har avancerat långt. När företagen växer internationellt kan det bli ett problem eftersom examen då ofta är ett krav för att få ett uppdrag eller för att, som i Kina, får arbetstillstånd.

Jenny Grensman
Källa: Arbetsnytt Kina

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar