Svensk vindkraftsproduktion ökar

I dagarna producerades mer än 7 terawattimmar förnybar el under en tolvmånaders period i Sverige. Det är en ökning på 33 procent från föregående årI dagarna producerades mer än 7 terawattimmar förnybar el under en tolvmånaders period i Sverige. Det är en ökning på 33 procent från föregående år.

Ökningen av den förnybara elen innebär att vindkraftenergin skulle kunna försörja alla hushåll i hela Stockholms län. Camilla Rosenberg, chef för vindenheten på Energimyndigheterna, är mycket positiv till utvecklingen.

– Det är glädjande att elproduktionen från vindkraft ändå ökar trots att det uttryckts oro i branschen under sommaren till följd av låga priser på el och elcertifikat.

Går allt som beräknat lär vindkraftsproduktionen öka i framtiden. Riksdagen har nämligen beslutat om en planeringsram som innebär att det år 2020 ska finnas planmässiga förutsättningar att bygga vindkraft för en årlig elproduktion på 30 terawattimmar, varav 20 terawattimmar på land och 10 terawattimmar till havs.

Källa: Energimyndigheten

Anna Eriksson

1 kommentar

  • Bengt Olsson

    Vindkraft prod. under 2011 var 6,1 TWh
    och nu ca 7 TWh, kan väl inte bli 33% ökning ?
    Kolla utgivna elcertifikat för vindkraft under 2012 (1 MWh för varje)

    Jag har sett 7,2 TWh på andra vindkrafts-siter vilket ger ca 18% höjning jämfört med 2011.
    Ökning-produktion 2010 till 2011 var ca 75%

    06 februari 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar