Syns du inte jobbar du inte

På jobbet spelar det mindre roll vad du gör bara du syns, och jobbar du hemma spelar det mindre roll vad du gör eftersom ingen ser dig. Forskning visar att även företag som uppmuntrar medarbetarna att arbeta utanför kontoret missgynnar de anställda som inte syns på arbetsplatsen.Forskning visar att även företag som uppmuntrar medarbetarna att arbeta utanför kontoret missgynnar de anställda som inte syns tillräckligt ofta på arbetsplatsen.Så programmera mejlen och skicka en hälsning till chefen litet då och då och påminn om att du inte ligger på soffan bara för att han/hon inte ser dig.

Det är forskarna Kimberly Elsbach och Daniel Cable på University of California och London Business School som har forskat på vilka signaler distansarbete sänder ut till chefer och kolleger. De har observerat, intervjuat och utfört kontrollerade experiment för att se hur företag värderar sina anställdas insatser.

Forskarna fann att också chefer som uppmuntrar medarbetare att arbeta från andra ställen än kontoret dömer medarbetares insatser och engagemang i jobbet efter det som på engelska kallar ”passive face time” det vill säga hur mycket personen i fråga syns på arbetsplatsen. Ett av företagen som Daniel Cable studerade var ett teknikföretag i Kalifornien där ledningen uttryckligen bad de anställda att inte sitta inne för ofta på kontoret. Trots det missgynnade cheferna omedvetet dem som lydde uppmaningen.

Försöken tyder på att de anställda som syns på jobbet under normal arbetstid bedöms som pålitliga och ansvarstagande helt oberoende av resultatet av deras närvaro. De som bjuder till extra och är på jobbet sent, före alla andra eller på helgen bedöms som påläggskalvar, folk som vill upp och som verkligen lägger ner sin själ i jobbet. Också det oberoende av resultatet av deras närvaro.

Forskarna drar slutsatsen att fysisk närvaro fortfarande belönas i en tid när de flesta företag förser sina anställda med smarta telefoner, bärbara datorer och andra hjälpmedel för att kunna jobba överallt.

Företag som vill undvika att den som ofta arbetar från andra platser än kontoret missgynnas, bör se till att utvärdera arbetsinsatserna utifrån tydligt uppsatta mål och vara medvetna om att man ofta omedvetet väger in hur mycket någon är närvarande.
Jenny Grensman
Källa: Sloan Business Review

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Eight things you should know as a PhD student

Eight things you should know as a PhD student

Where can I turn for support in practical matters as a doctoral student? What are my rights and obligations? Caroline Hövik at Sveriges Ingenjörer shares her best pieces of advice.
Fler artiklar