Offentliga pensionsavtalet är uppsagt

Sveriges Kommuner och Landsting och arbetsgivarförbundet Pacta har sagt upp pensionsavtalet. Sveriges Ingenjörer har cirka 7500 medlemmar i kommuner, landsting och kommunala företag som berörs.

Sveriges Kommuner och Landsting och arbetsgivarförbundet Pacta har sagt upp pensionsavtalet. Sveriges Ingenjörer har cirka 7500 medlemmar i kommuner, landsting och kommunala företag som berörs.

Att uppsägningen av pensionsavtalet kom just nu var en överraskning för Sveriges Ingenjörer.

– Arbetsgivarnas önskemål om ett nytt avtal har varit uppe till diskussion flera gånger men AkademikerAlliansen har sagt nej, säger Eva Lindqvist, chef på Sveriges Ingenjörers förhandlingsavdelning för den offentliga sektorn.

I samband med uppsägningen har arbetsgivarna lagt fram ett förslag på ett nytt avgiftsbestämt pensionssystem i stället för det förmånsbestämda system som gäller i dag.

Uppsägningen av pensionsavtalet berör hela den offentliga sektorn, totalt omkring en miljon anställda. Bland dem finns totalt omkring 50 000 akademiker som är medlemmar i något av de 16 Sacoförbund som ingår i AkademikerAlliansen.

Nu startar ett gemensamt beredningsarbete inom AkademikerAlliansen inför förhandlingarna med SKL och Pacta som arbetsgivarna vill inleda så snart som möjligt. Arbetsgivarna har sagt upp avtalet från och med den sista december men ett nytt avtal ser inte ut att vara klart till dess.

– Har vi inget nytt avtal vid årsskiftet kommer det gamla avtalet att förlängas för de anställda och gälla tills ett nytt avtal är klart, säger Eva Lindqvist.

Karin Virgin

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar