Massage hjälper dig att varva ner

Nu är det bevisat, långsam massage kan minska ångest och stress. Det framkommer i en ny avhandling av doktoranden Lenita Lindgren vid Umeå universitet.

Foto: Karin Grip. Svd/Scanpix.

Nu är det bevisat, långsam massage kan minska ångest och stress. Det framkommer i en avhandling av doktoranden Lenita Lindgren vid Umeå universitet.

Lenita Lindgren är legitimerad specialistsjuksköterska och doktorand vid Umeå universitet och i morgon disputerar hon med sin avhandling Emotionella och fysiologiska effekter av beröringsmassage.

Avhandlingen består av fyra delstudier där Lenita har undersökt effekten av taktil massage hos patienter som genomgått en stor operation. Taktil massage är en långsam variant av massage som till skillnad mot mer traditionell massage inte omfattar de underliggande musklerna.

Med hjälp av en funktionell magnetröntgen har Lenita undersökt vad som händer i patienternas hjärnor under massagen och det visade sig att ett centrum i hjärnan som aktiveras när vi är glada och mår bra sattes igång. Vid mätning av hjärt- och andningsfrekvens framkom också att patienternas puls gick ned.

 Taktil massagens effekt mättes även på friska individer och här blev resultatet att de kände sig mindre stressade efter massagen.

Efter ungefär en halvtimmes taktil massage såg vi att patienternas puls blev lägre, säger Lenita Lindgren och tillägger att mänsklig beröring har ganska starka effekter.

Det är relativt outforskat område, man vet en del om hur kroppen reagerar när den mår dåligt men mindre om hur den reagerar när den mår bra, säger hon och tillägger att taktil massage är ett bra komplement till annan behandling.

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar