Höjd produktivitet ger inte högre lön

Den ekonomiska krisen i världen gör att löneutvecklingen helt har avstannat i vissa länder. Om man undantar Kina så steg lönerna i världen bara med 0,2 procent 2011. Kopplingen mellan produktivitet och löneökning har också minskat.

Den ekonomiska krisen i världen gör att löneutvecklingen helt har avstannat i vissa länder. Om man undantar Kina så steg lönerna i världen bara med 0,2 procent 2011. Kopplingen mellan produktivitet och lön har också blivit svagare.

Uträkningarna rör medelmånadslön, justerad för inflation och publiceras i ILO:s Global Wage Report 2012/2013. Medräknat Kina steg lönerna med 1,2 procent 2011 vilket kan jämföras med en ökning på 2,1 procent 2010 och 3 procent 2007.
Skillnaderna mellan olika länder är stora. I västvärlden har lönerna sjunkit i två omgångar de senaste fem åren, först 2008-2009 och sedan åter 2011 utan att först ha återhämtat sig till läget innan finanskrisen 2008.
I Latinamerika och i Asien har lönerna fortsatt att öka genom hela den perioden. Östeuropa och Centralasien har känt av de största variationerna medan det inte riktigt går att säga hur det ser ut i Mellanöstern och Afrika på grund av osäker datainsamling.

Även om löneutvecklingen är stark i de framväxande ekonomierna så är löneskillnaderna i världen fortfarande mycket stora. I Filippinerna kan en arbetare i tillverkningsindustrin tjäna cirka 1,40 US dollar i timmen medan ett liknande jobb i Brasilien ger 5,40 US dollar, i Grekland 13 US dollar, i USA 23,30 US dollar och i Danmark 34,80 US dollar.

Sambandet mellan produktivitet och löner är inte längre självklart heller. Det gäller exempelvis i USA, Tyskland och Kina där de anställdas lönandel har minskat trots att produktiviteten har ökat.
Ny teknik och större global handel har förändrat relationen löneutveckling och produktivitet. En växande global finansmarknad och ett allt svagare fack har också bidragit.

ILO skulle gärna se en förstärkning av kollektivavtalssystemet och regleringar av finansmarknaden för att få en mer jämlik ekonomisk fördelning.
–  Människor vill att ökad lönsamhet för företagen ska ge högre löner. När det inte gör det så ifrågasätts hela marknadsekonomin, säger Patrick Belser, ekonom på ILO i ett videoklipp på ILO:s hemsida.
Jenny Grensman
Hela rapporten finns här

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar