Så ska företagen lyckas

För att små- och medelstora företag ska bli konkurrenskraftiga borde de vara mer öppna att ta till sig ny teknik. Det föreslår projektgruppen Progress in Demand. De har undersökt hur man kan stärka konkurrenskraften hos små- och medelstora teknikföretag i de nordiska länderna samt Estland, Lettland och Litauen.För att små- och medelstora företag ska bli konkurrenskraftiga borde de vara mer öppna att ta till sig ny teknik. Det föreslår projektgruppen Progress in Demand. De har undersökt hur man kan stärka konkurrenskraften hos små- och medelstora teknikföretag i de nordiska länderna samt Estland, Lettland och Litauen.

Progress in Demand startade sitt arbete vintern 2010 på initiativ av organisationen ANE, Association of Nordic Engineers. Tanken med projektet var att försöka förbättra kontakterna mellan de mindre teknikföretagen och universiteten och högskolorna.

I ett försök att ändra på det här har Progress in Demand, i samarbete med Syddanska universitetet, därför utfört en studie där man förutom att ha intervjuat företag och tekniska lärosäten också har undersökt vad forskningsinstitut och fackförbund från de nordiska länderna samt Estland, Lettland och Litauen kan bidra med när det gäller den här frågan.

I studien ges en mängd förslag på åtgärder. De föreslår bland annat att små- och medelstora företag bör ha tillgång till en informationssajt med den senaste teknologiska kunskapen. I rapporten nämns den webbaserade portalen ”Shortcut to new Knowledge” som drivs av universitetet i Århus som exempel. Portalen fungerar så att företagen börjar med att skicka en förfrågan. Förfrågan tas om hand av portalens personal som sedan letar upp en lämplig forskare för ämnet som under en period kan tänka sig att samarbeta med företaget för att få fram nya produkter och ny teknologi.

Ett annat förslag som ges är att forsknings- och tekniska organisationer bör få mer av en förmedlande roll och fungera som ett slags ”kunskapsbroker” mellan universitetet och företagen. Till skillnad från stora företag har små- och medelstora företag lite eller ingen kontakt alls med universitet och högskolorna. I rapporten lyfts också vikten av informella nätverk bland ingenjörerna inom företaget fram som viktigt.

Från Sveriges Ingenjörer sitter Bertil Nordqvist med som ordförande i Progress in Demands styrgrupp och han tycker att projektarbetet har varit både intressant och roligt.

Bertil Nordqvist

– Vi har skapat en början på ett nätverk i de här länderna och nu hoppas jag att vi får ytterligare medel för att kunna fortsätta, säger han.

 

Läs hela rapporten här.

Progress in Demand finansieras av Nordiska Ministerrådet. Läs mer om vad ANE (Association of Nordic Engineers) gör här.

Tidigare artikel om ämnet: Universitetet kan utveckla småföretag

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar