Gruv- och mineralindustrin i framtiden

På branschseminariet ”Framtidens gruv och mineral 2013″andra dag var stämningen positiv och man diskuterade allt ifrån kompetensförsörjning till ny teknik och hållbarhet. Men en smygtitt på vad den kommande mineralstrategin innehåller kunde Kaj Lax, avdelningschef för SGU, ännu inte bjuda på.

På branschseminariet ”Framtidens gruv och mineral 2013″andra dag var stämningen positiv och man diskuterade allt ifrån kompetensförsörjning till ny teknik och hållbarhet. Men en smygtitt på vad den kommande mineralstrategin innehåller kunde Kaj Lax, avdelningschef för SGU, ännu inte bjuda på.

– Jag tänker inte prata om det som står på programmet för mineralstrategin är inte klar än. Den blir klar om cirka en månad, säger Kaj Lax på SGU. SGU står för Sveriges geologiska undersökning och är en expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten.  De har, på uppdrag av regeringen, fått i uppgift att ta fram mineralstrategin som är en strategi för ett långsiktigt, hållbart nyttjande av Sveriges mineralresurser.

– Det jag kan säga är att Barentsprojektet kommer i fokus, säger Kaj Lax och syftar på ett karteringsarbete i Norr- och Västerbotten vilket ska ge bättre kunskaper om geologin i området vilket i sin tur kommer att vara till nytta inom malmprospektering.

Andra inbjudna talar till seminariet, som inleddes under gårdagen med ett besök i Atlas Copcos testgruva, var Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket. Maria Ågren betonade att återvinning och resurseffektivisering är det mest effektiva sättet att minska miljöpåverkan på och uppmanade till långsiktigt tänkande och att gruvbolagen oftare försöker uppskatta kostnaderna för avfallshantering och efterbehandling innan de sätter igång med sitt arbete.

– En enskild gruva kan orsaka stora skador, exempelvis kostar efterbehandlingen för Falu gruva ungefär 170 miljoner, säger Maria Ågren.

Andra hållbarhetsaspekter som togs upp var vikten av att använda sig av mer slitstarkt stål som både är tunnare och har längre livslängd vilket bland annat minskar transporterna och därmed också bränslekostnaderna.

Bo-Göran Johansson från Atlas Copco var inbjuden för att tala om framtidens gruvarbetare och han nämner vad exempelvis hans egna bolag skulle kunna göra.

– Vi kan börja spränga mjukare för att minska överbergskostnader och vi kan jobba mer med operatörerna och satsa på lastavkännare, antispinnsystem, tunnelnavigering, fordonsdiagnostik och felsökningssupport. Vi kan även jobba med förarlös utrusning och styrning till en förarlös gruva, säger han.

Ämnet förarlösa gruvor var uppe på tapeten flera gånger under dagen. Ulf Hedlund, avdelningschef vid konsultföretaget Tyréns, sa att gruvindustrin måste vända sig mot spelindustrin och se hur de använder livedata.

– Om femtio år kommer vi att ha laserskannrar i gruvan, säger Ulf Hedlund entusiastiskt och berättar att Tyréns fått hjälp av LKAB och Gällivare kommun att titta på hur man på något sätt kan använda spelindustrins tillämpningar i konstruktionsändamål.

  Pågående satsningar från Nordiska ministerrådet inom gruv- och mineralsektorn:

1) Den ena är Nordmin som är en satsning inom norden inklusive Grönland. Nordmin ska öka den globala synligheten för den nordiska industrin och se vad som är till nytta för varje land. Under tre år ska 35 miljoner svenska kronor fördelas mellan länderna.

2) Det andra är nordisk basutbildning. Inom ramen för projektet ska man bland annat bygga en forskarskola och starta en masterutbildning.

Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar