Lönsamt att byta jobb

De som byter jobb får en genomsnittlig löneförhöjning på 10,6 procent visar färsk lönestatistik från Sveriges Ingenjörer.

De som byter jobb får en genomsnittlig löneförhöjning på 10,6 procent visar färsk lönestatistik från Sveriges Ingenjörer.

66 400 ingenjörer har svarat på Sveriges Ingenjörers 2012 års lönestatistik som nu finns tillgänglig på Sacos lönesök. Sacos lönesök är en webbsida som är tillgänglig för alla som är medlemmar i ett SACO-förbund och här finns data som medellöner, lönespridning per åldersgrupp, examensår, utbildning med mera, allt baserat på den årliga lönenekäten.

I årets löneenkät för ingenjörer är den rekommenderade ingångslönen för nyexaminerade civilingenjörer 30 300 kronor och 28 100 kronor för högskoleingenjörer. Som vanligt tjänar ingenjörerna i privat sektor mer än de som jobbar i offentlig sektor. Medellönen för civilingenjörer i privat sektor ligger på 48 000 kronor och i offentlig sektor på 41 000 kronor.

För högskoleingenjörer är medellönen för privat sektor 38 000 kronor och 34 000 kronor i offentlig sektor.

Precis som konstaterats i tidigare statistik så är byte av arbetsplats ett sätt att få upp lönen. De som byter arbetsgivare får en genomsnittlig löneförhöjning på cirka 10,6 procent mot 4,6 procent för dem som stannade kvar. I årets lönestatistik framgår också att 27 procent av ingenjörerna i privat sektor har bytt jobb det senaste året och 18 procent planerar att aktivt söka nytt jobb inom sex månader.

Läs mer om lönestatistiken här

Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar