Sverige är ett bra företagarland

Krångliga regler och byråkrati anses hindra företag från att utvecklas. Samtidigt visar en stor internationell undersökning att svenska företag tillhör dem som klagar minst över byråkrati och regelverk i hela världen.

Krångliga regler och byråkrati anses hindra företag från att utvecklas. Samtidigt visar en stor internationell undersökning att svenska företag tillhör dem som klagar minst över byråkrati och regelverk i hela världen.

Vissa saker är så vedertagna att de blir sanna i kraft av att upprepas många gånger utan att någon egentligen fastställer vad man pratar om. Företagens situation tillhör dem. Att regelbördan är väldigt besvärlig hörs ofta i det offentliga samtalet. Men det är en sanning med modifikation.

– Svenska företag är definitivt inte i strykklass vad gäller lagar och regleringar inom EU, säger forskaren Pontus Braunerhjelm, professor och vd för entreprenörskapsforum och en av författarna till ett kapitel i boken Europaperspektiv 2013 om vad som hindrar företagen i EU från att växa och bli mer konkurrenskraftiga.
– Men om man ser på hur det är i hela EU så är regelbördan större än för de nordamerikanske företagarna.

– Undersökningarna om hur företagare upplever sin situation är självskattningar och de är alltid litet besvärliga, säger han sedan.

I sin forskning har Pontus Braunerhjelm identifierat regelbördan och kunskapsuppbygganden som två saker som spelar stor roll när företag vill växa. Med kunskapsuppbyggnaden menas allt från bra utbildningssystem till möjligheterna till kompetensutveckling och vidareutbildning. Inom EU skulle vi kunna bli bättre både vad gäller regelverket och kunskapsuppbyggnaden. Resultaten från forskningen och olika undersökningar är dock inte entydiga.

För bara någon
vecka sedan kom en stor undersökning från revisions- och konsultfirman Grant Thornton. Grant Thornton har frågat 12 000 företagare i 44 länder hur de skattar olika faktorer. Svenska företagare med 50-500 anställda tyckte att brist på efterfrågan och brist på utbildad arbetskraft var de största hindren för verksamheten. Bara nio procent av företagen svarade att byråkrati och regelverk var ett hinder. Svenska företag rankade byråkrati och regelverk lägst i av alla de tillfrågade länderna.

Lisbeth Larsson på Grant Thornton är inte förvånad.
– Det är en myt att det är så krångligt att ha företag i Sverige, säger hon. Vi har ett stort internationellt nätverk att jämföra med och våra resultat visar helt andra saker.
Svaret på frågan om Sveriges företagsvänlighet ligger möjligen i storleken på företaget. I Tillväxtverkets studie Tillväxtmöjligheter och tillväxthinder för svenska små och medelstora företag (2011) tycker de mindre företagen att regelbördan är ett problem.

Jan Persson, analytiker på Tillväxtverket:
– Vi drar slutsatsen att när du har kommit upp i runt 50 anställda då har du möjlighet att anställa folk som kan hantera reglerna och då är det inte längre ett lika stort problem.

Som mest har 23 procent av de tillfrågade i Tillväxtverkets undersökning angivit att regelverk och byråkrati är ett problem.
Jenny Grensman

1 kommentar

  • Sverige är ett bra företagarland « Entreprenörskapsforum

    […] Sverige är ett bra företagarland Sverige är ett bra företagarland […]

    28 februari 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar